Повір'я

У цей день, за повір'ям, міг піднятися дуже сильний і страшний вітер-листобій. Вважалося, що може і дерева оголити, все листя скинути, і з обличчя дівчини красу зірвати, і золу з печі вирвати та по траві розмести. Тому жінки ще до сходу сонця виходили заговорювати вітер: «Вітер-листобій, ти лети за сім високих лісів, за сім глибоких морів, не руш мого обличчя, підніми краще перо вороння, суховерть та мотузку-зашморг та віднеси їх за сім високих лісів, за сім глибоких морів, а то заступлю твої сліди, гілочкою осиковою заб'ю! ». Далі вітер били осиковою гілкою, яку її ввечері встромили в ганок, а потім кидали йому трохи зерна, посилаючи до добрих людей.

Вважається, що цей день дуже пов'язаний з фінансами. Наприклад, якщо вести себе злобно, то грошей не буде. А якщо багато працювати, то навпаки розбагатієш. Хоча багато хто вважав, що як би сильною проста людина не працювала в цей день, все одно святі допомагають багатіти тільки багатіям.

Поки жінки прогрівали піч і вбиралися, мужики йшли удобрювати землю коров'ячим гноєм. А ще важливо було золою удобрювати, щоб вся магічна сила вогню і тепла перейшла в землю і дала хороший врожай. Навіть проводили замовини на захист городу і землі від злодіїв і чаклунів.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

А ще сьогодні давним давно святкували день Сварога, Небесного коваля. Коли починається зима, а світлі боги вже не так впливають на землю і вона залишається у Велеса під опікою, людям складно вижити. Але вони можуть тільки тому, що Сварог подарував їм мистецтво ремесла і сокиру. Тому сьогодні шанують ремісників і ковалів, а також перших зарізаних курей віддають у жертву Сварогу.

Прикмети на 4 жовтня

  • Якщо день ясний і теплий, але з поривами північного вітру, значить зима буде морозною.
  • Якщо вдень прохолодно, а до ночі теплішає - до швидкої негоди.
  • Якщо на Кіндрата та Іпата різко похолодало, зима настане рано.
  • Яка погода весь день, така і на місяць вперед буде.
  • Якщо багато горіхів, а грибів немає - зима буде сніжна й сувора.
  • Кіндрат з Гнатом допомагають багатіти багатим.
  • Народжені 4 жовтня в житті всього домагаються. Носити їм слід цитрин.