Білоруська православна церква закликала патріарха Константинопольського Варфоломія "переосмислити" процес надання Україні Томосу. Глава БПЦ митрополит Мінський і Заславський Павло заявив, що церква призупинить служіння з єпископатом Константинопольським.

Томос – це унікальний церковний документ. Випускають його, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію.

Білоруський митрополит заявив, що розкол, спровокований рішенням Константинополя, може стати "самою страшою" подією.

Наша заява складена таким чином, щоб закликати і патріарха Варфоломія, і Синод Константинопольської церкви переосмислити прийняті рішення і зробити все можливе, щоб дезавуювати або відкликати, зупинити цей процес, який сьогодні набирає чітких форм церковного розколу всього світового православ'я, – сказав митрополит Павло.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Щоб отверезити гарячі голови, було прийнято рішення призупинити наше служіння з єпископатом Константинопольським, призупинити наша участь у всіх заходах, де головують представники Константинополя", – продовжив екзарх, зазначивших, що це "ще не розрив".

До речі, прес-секретар УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) зазначив, що Московський патріарх пропонує винести питання Томосу для України на обговорення зборів глав Помісних Церков.

"Московський патріарх намагається перешкодити наданню Томосу, запропонувавши винести це питання на обговорення зборів глав Помісних Церков – з надією затягнути справу. Вселенський Патріарх, Церква Греції і Болгарська Патріархія вже відкинули ініціативу МП",– написав архиєпископ на своїй сторінці в Twitter.

Московський патріархат не хоче втрачати владу в Україні. Зрозуміло, що глава московського патріархату буде всіляко протистояти надання Томосу. Але Київский патріархат вже готовий бути самостійним. Давно пора брати на себе відповідальність за паству, яка вірить саме нам і не хоче слухати церкву, віддану ворогові українського народу. Все стане на свої місця, коли Українська церква отримає самостійність. Зможе сама вибирати, хто буде правити нею, хто буде молитися за її парафіян і нести відповідальність за їх духовний світ. Нерідко, в церквах московського патріархату в Україні ведеться пропаганда московських правителів. Українська церква бажає звільнити свою паству від цього ярма, люблячим батьківщину парафіянам потрібна своя церква - церква України.

"Знай.ua" також писав:Автокефалія для України: московські попи зважилися на дивний і підозрілий вчинок.

"Знай.ua" повідомляв раніше: Яке там вплив: Філарет змалював московським попам найближче майбутнє.