Аналітики прогнозують подорожчання курятини. В Україні дорожчає все і як наслідок піднімається ціна на все, що не подорожчало до цього. Виробництво сільгосппродукції дорожчає з кожним днем, це відобразиться на ціні м'ясовиробників. Також зростання ціни відбудеться через нестачі свинини, яку винищує африканська чума. На які альтернативні види харчування будуть переходити українці, якщо м'ясо курки буде вкрай дорогим? Це поки невідомо, аналітика повідомляють причини подорожчання і готують невтішні прогнози.

Найближчим часом курятина подорожчає як на внутрішньому, так і на світовому ринку. Відповідний прогноз аналітики пояснюють двома ключовими факторами.

По-перше в Україні дорожчає виробництво сільгосппродукції. А, як відомо, витрати на виробництво такої продукції є однією з складових собівартості м'яса.

“Витрати на виробництво сільськогосподарської продукції в Україні в січні-серпні 2018 року зросли на 14,3% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року”, – повідомили в Асоціації птахівників України, посилаючись на дані Держстату.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

На світовому ринку курятина подорожчає через африканську чуми свиней (АЧС), кажуть аналітики Rabobank. Зокрема, мова йде про незгасні спалахи АЧС в Європі.

“Якщо вірус буде поширюватися в Європі шляхом популяції диких свиней, ми вважаємо, що це спричинить значний експортний попит на американську, канадську та бразильську свинину, а також значний попит на конкуруючі білки (яловичина, курка і морепродукти)”, – додають аналітики.

Зазначимо, що вітчизняні експерти пов'язують зростання цін на м'ясо птиці з мізерною держпідтримкою вітчизняного АПК в цьому році.

“Якщо взяти весь випуск нашої продукції – дотації складають 3%. Як ці 3% можуть стримати ціни? Кажуть, що у нас в бюджеті мало грошей. Може бути. У ЄС, наприклад, стримують ціни за рахунок дотацій. Там вони суттєві”, – сказав він, додавши, що українцям не варто чекати стабілізації цін на продукти харчування найближчим часом.

Сподіваємося, все ж істотного подорожчання не буде. Треба відзначити, що м'ясо курки і так активно дорожчало в останні три роки. Подальше подорожчання призведе до непередбачуваних наслідків. Курятина, на даний момент, найбільш бюджетна з усього м'ясного ряду. Якщо ціна курки зрівняється з ціною на свинину або телятину, купувати її не буде сенсу, так як відомо, що м'ясо інших сортів в пріоритеті у українців, а м'ясо курки продається, більшою мірою, за рахунок низької ціни.

"Знай.ua" також писав: що можна і не можна їсти при мігрені.

"Знай.ua" раніше повідомляв: бургеры, кава і вечірні "зажори": 10 цікавих фактів про харчування Аніти Луценко.