Соняшникова олія торгової марки "Олейна" таїть в собі смертельну небезпеку. У зразках продукції цієї торгової марки виявили речовину, яка викликає утворення в організмі ракових пухлин та приводить до інших небезпечних захворювань.

Про це повідомляє видання "Открытая Украина.", на прохання редакції якого провели дослідження олії "Олейна" в одній з з київських приватних лабораторій. Результати дослідження показали, що продукція популярного бренду містить канцероген бензапірен.

Концентрація цієї речовини у відібраних зразках для аналізу склала 8,7 мікрограм на кілограм. У той же час, згідно з ДСТУ 4492: 2005 "Олія соняшникова", вміст бензапирену в кінцевому продукті не повинен перевищувати норму 2 мікрограма на кілограм. Аналогічні стандарти діють і в Європі.

Зарубіжні медики вже давно визнали небезпеку бензапирену і його здатність провокувати розвиток онкологічних захворювань.

Зокрема, за словами онкологів, накопичення бензапирену в організмі може спровокувати стеатогепатит, який викликає рубцювання печінки, що приводить до цирозу і навіть раку. За даними Міжнародного агентства з вивчення раку (IARC), причиною 80% злоякісних пухлин є саме канцерогенні речовини, споживані людиною разом з продуктами харчування.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

За словами експертів, причиною появи токсичної речовини в "Олейні", скоріш за все, стало порушення технології виробництва. Для вирішення проблеми потрібно впровадити на виробництві сучасні технології очищення олії із застосуванням адсорбентів і якісних фільтруючих матеріалів.

Нагадаємо, продукцію під торговою маркою "Олейна" виробляє український підрозділ компанії Bunge Ltd., міжнародної інтегрованої компанії. Bunge Ltd. володіє 94% акцій Дніпропетровського олієекстракційного заводу (ДОЕЗ) - найбільшого на Україні виробника рафінованої соняшникової олії. На український ринок Bunge Ltd прийшла в 2002 році, викупивши компанію Cereol. Сьогодні через афілійовані структури Bunge виробляє і продає соняшникову олію під ТМ "Олейна" і ТМ "Розумниця".

У грудні минулого року "Бунге Україна" звинуватили в тому, що вона діє за сумнівними схемами, ухиляючись від сплати податків. Ниточка корупції веде до Київської міської ради - схемами з фіктивним ПДВ займалися гендиректор компанії "Бунге Україна" Дмитро Горшунов і син першого заступника Київського міського голови Роман Плис.

Нагадаємо, фахівці зі Сполучених Штатів провели масштабні дослідження і з'ясували, які ласощі є найбільш небезпечними і навіть можуть викликати рак.

Як повідомляв портал "Знай.ua", медики назвали продукти, які можуть завдати набагато більшої шкоди здоров'ю, ніж цукор.

Також "Знай.ua" писав, вчені дослідили, що приготування їжі на вугіллі або на відкритому вогні не менш небезпечно, ніж куріння, оскільки на 40–60% збільшує ризик розвитку астми, пневмонії та інших хвороб легенів.