У багатьох пікнік і відпочинок на природі асоціюється з соковитим, ароматним, тільки з мангалу шашликом, овочами на вугілях. Загалом смачними стравами просоченими багаттям.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися
Але дослідники поспішають розчарувати любителів димних шашличків. Так вчені заявили, приготування їжі на вугіллі або на відкритому вогні не менш небезпечно, ніж куріння, так як на 40–60% збільшує ризик розвитку астми, пневмонії та інших хвороб легенів.
Про це розповіли дослідники з Оксфордського університету у статті, яку опублікували в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Фахівці пояснюють, що в димі від відкритого вогню, а також з деревних і вугільних печей, присутня велика кількість шкідливих для здоров'я канцерогенів і чадного газу.
Проаналізувавши інформацію про здоров'я 277 тисяч жителів Китаю у віці від 30 до 79 років, які не страждають захворюваннями легенів і не палили, учені з'ясували, що у половини учасників, які періодично або постійно застосовували вугілля і дрова для готування або обігріву, розвинулися захворювання легенів.
Протягом кількох років близько 20 тисяч учасників дослідження померли від раку і важких легеневих захворювань.
Медики пояснили, що навіть нетривалий контакт з вогнем збільшує концентрацію канцерогенів в крові в 2,5–5 разів, у зв'язку з чим зростає ймовірність розвитку раку.
"В середньому люди, що використовують відкритий вогонь, на 54% частіше вмирали від хвороб легенів, ніж їх однолітки, які використовували газові або електроплити", – відзначили вчені.
Найсильніше такий спосіб готування впливав на шанси захворіти на туберкульоз, астму та інші хронічні хвороби легенів.
Природно готувати їжу на багатті чи ні вирішувати тільки вам. Але якщо що, вчені вас попередили.
Як повідомляв портал "Знай.uа", регулярне вживання жирної риби покращує здоров'я і роботу мозку майбутньої дитини.
Також "Знай.uа" писав, вживання марихуани, а також продуктів на її основі, змінює сприйняття болю.