У четвер, 11 жовтня, в Стамбулі відбулося засідання Вселенського патріархату, під час якого обговорювалася можливість надання Українській православній церкві автокефалії.

Повний текст рішення синоду на своїй сторінці в Facebook публікує Євстратій Зоря - речник Київського патріархату.

"Під головуванням Його Всесвятості, Вселенського Патріарха, Святий і Священний Синод зібрався на чергове засідання з 9 по 11 жовтня 2018 року для вивчення і обговорення питань порядку денного.

Священний Синод докладно і довго обговорював церковнe справe України у присутності Його Преосвященства Архієпископа Данила Памфильського і Його Преосвященства Єпископа Іларіона Едмонтонського, патріарших Екзархів в Україні, і ухвалив після розширеного обговорення такі рішення:

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

1) Підтвердити вже прийняте рішення про те, щоб Вселенський Патріархат приступив до надання автокефалії Церкви України.

2) Відновити на сьогоднішній день Ставропігію Вселенського Патріарха в Києві, одну з його багатьох ставропігій в Україні, які там існували.

3) Ухвалити та розглянути прохання про апеляцію від Філарета Денисенка, Макарія Малетича та їхніх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин, згідно з канонічними прерогативами Константинопольського патріарха отримувати такі звернення від ієрархів та інших священнослужителів з усіх автокефальних Церков. Таким чином, згадані вище особи були канонічно відновлені у своєму єпископському або священицькому сані, також було відновлено спілкування їхніх вірних із Церквою.

4) Скасувати зобов'язання Синодального листа 1686 року, виданого у зв'язку з обставинами того часу, яке надавало в порядку ікономії право Патріарху Московському висвячувати Київського митрополита, обраного собором духовенства і віруючих його єпархії, який повинен згадувати Вселенського Патріарха як свого Першоієрарха у кожному богослужінні, проголошуючи і підтверджуючи свою канонічну залежність від Матері-Церкви Константинополя.

5) Звернутися до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій і помсти, аби перемагали мир і любов Христа.

Вселенський Патріархат, 11 жовтня 2018 року

головний Секретаріат

Святого і Священного Синоду".

ДОКУМЕНТ: Про рішення Священного Синоду Константинопольської Матері-Церкви та їхнє значення для Церкви в Україні Заява...

Geplaatst door Євстратій Зоря op Donderdag 11 oktober 2018

Нагадаємо, церковний мир між Україною і Росією можливий.

Як повідомляв раніше "Знай.uа", днями голова відділу зовнішніх церковних зв'язків МП митрополит Волоколамський Іларіон відзначився скандальною заявою про автокефалію УПЦ.

Також "Знай.uа" писав про те, що в Стамбулі пройшов триденний Синод Вселенського патріархату, який обіцяє стати історичним для України.