Днями очільник відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон відзначився скандальною заявою у бік автокефалії УПЦ.

Про це він розповів під час інтерв'ю російському виданню, передають ЗМІ.

Іларіон заявив, що рішення про надання автокефалії Українській церкві повинні приймати спільно глава РПЦ патріарх Кирило і митрополит УПЦ МП Онуфрій.

"Патріарх Константинопольський повинен був домовлятися з нашим Святійшим патріархом Московським і всієї Русі Кирилом і Блаженнішим митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм. Він як перший серед рівних тоді міг би підтвердити встановлення автокефалії. Але автокефалія повинна даватися патріархом Російської православної церкви",- заявив митрополит.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Окрім того Іларіон додав, що Константинополю перед перемовинами про автокефалію "потрібно було спочатку домовлятися з Онуфрієм".

"Вони ігнорують канонічну церкву під митрополитом Онуфрієм, вони спілкуються, домовляються про автокефалію з іншою групою, яка називається розкольницькою. Це проти всіх правил церковного життя", - підсумував Іларіон.

Нагадаємо, у соціальних мережах регочуть над фото освіжувача повітря, який носить "горду" назву "Православний".

Патріарх РПЦ Кирило
Патріарх РПЦ Кирило

Ще більше сміху викликає "ладановий" аромат цього освіжувача. Зазначимо, фото є архівним (з'явилося десь після 2010 року). Очевидно, що воно було зроблено з допомогою цифрового редагування. Але такий освіжувач цілком можливо може з'явиться в Росії.


Як писав раніше Знай.ua, в Антіохійській православній церкві вирішили підтримати позицію РПЦ.

Її ієрархи закликали Вселенського Патріарха провести екстрене зібрання предстоятелів помісних церков.

Про це повідомили в інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ.

Ця церква не вважає, що затвердження нової церкви в межах канонічних кордонів існуючих патріархатів або автокефальних церков є методом для вирішення конфліктів.


Також Знай.ua писав про те, що мільйони українців з хвилюванням спостерігають за тим, як розвивається справа по автокефалії в Україні.