Щорічно у другу неділю жовтня українські діячі мистецтва і відзначають своє професійне свято - День художника. В цьому році дата припадає на 14-е число. Варто зазначити, що українським майстрам пензля і різця належать твори, які стали частиною золотого фонду світового образотворчого мистецтва. Про історію та традиції свята читайте в нашому матеріалі.

День художника України 2018: історія свята

Це професійне свято було засновано указом президента України № 1132/98 від 9 жовтня 1998 року. З ініціативою заснування нового свята виступили діячі Спілки художників України, а в самому указі наголошується, що День художника засновано «ураховуючи роль художників України в розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій у художній творчості».

Як відомо, образотворче мистецтво є однією з найдосконаліших форм діяльності, оскільки в художній палітрі кристалізується внутрішній світ людини, звучать кольори глибоких почуттів. Роботи художників будять прагнення до прекрасного, змушують замислитися над хвилюючими питаннями і конкретними проблемами.

картина Миколи Глущенка

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Таким чином, дбайливо зберігаючи і розвиваючи традиції самобутньої національної художньої школи, українські художники стверджують вічні загальнолюдські цінності, приносять людям радість та естетичне задоволення.

Відзначимо той факт, що роботи визнаних класиків українського живопису — Миколи Глущенка, Віктора Зарецького, Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Олександра Гнилицького, Олександра Ройтбурда, Анатолія Криволапа, Сергія Животкова, Василя Цаголова — відомі й шановані далеко за межами України.

День художника України 2018: традиції свята

картина Марії Примаченко

Традиційно в цей День всі українські живописці отримують привітання від представників уряду, а тим, хто найбільше відзначився, вручаються державні нагороди та звання — «Заслужений діяч мистецтв України», «Заслужений художник України», «Народний художник України».

Крім того, до Дня художника України в останні роки у різних виставкових залах та музеях України було приурочено проведення виставок творів образотворчого мистецтва.