Повір'я

На Русі вірили, що цей день, як раз тягне за собою зиму, або ж, що Денис тягне зиму. А перед зимою виходять на вулиці осінні лихоманки. Це такі злі духи, які викликають різні хвороби. Всього їх тринадцять, тому що вони - прокляті дочки царя Ірода. І у кожної є своє ім'я, в залежності від того, як лихоманка проявляється. І ось сьогодні вони ходять по світу, самі мучаться і людей мучать. Предки вважали, то вони можуть забратися в людину як завгодно, хоч через одяг, хоч смітинкою залетіти в око.

Але лихоманки бояться осики. Багато носили з собою в гаманці або в кишені, або як оберіг, осикову кору. Щоб позбутися від уже проникшої лихоманки, коли ломить ноги або голова болить, потрібно покласти цю частину тіла на осинове поліно, яке завжди тримали в хаті для таких випадків.

Також люди вірили, що сьогодні можна постраждати не тільки від лихоманок, а й від пристріту. Навіть говорили: «Денис - лихого ока бережись». Під лихим оком зазвичай розуміли, що або хтось наведе порчу, бо наклеп, або просто подивиться і наврочить. А найчастіше могли наврочити саме кароокі чи чорноокі люди, тому їх сьогодні уникали. Просто у них до цього більше можливостей. А від усього іншого оберігалися цибулею, часником, редькою і сіллю. За повір'ям, сіль з редькою можуть виїсти всі злі слова, написані на папері. А цибульний і часниковий запах відлякує усяку нечисть.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Прикмети на 16 жовтня

  • Якщо хмари темні і пливуть низько, це означає, що скоро буде похолодання і снігопад.
  • Якщо галки збилися в зграї і галасують, то погода кілька днів буде ясною і теплою.
  • Перелітають з місця на місце зграйки горобців кажуть про те, що скоро настане негода.
  • Якщо миші копають нори на південну сторону - зима буде холодною.
  • Денис потягнув день на низ.
  • Денис сонце скачує вниз.
  • Позимній Денис - лихого ока бережись.
  • Народжені 16 жовтня володіють даром лікування. Носити їм слід гранат.