У понеділок, 15 жовтня, ображена через Томос для України РПЦ заявила про розірвання будь-яких відносин із Константинопольським патріархатом.

Патріарх Кирило
Патріарх Кирило

Про це повідомляють ЗМІ.

Журналістам вдалося відслідкувати реакції православних церквов різних країн на рішення церковників Путіна.

Результати виявилися несподіваними, адже деякі країни висловилися на підтримку Москви, а інші утримуються від коментарів і чекають на офіційне повідомлення.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Бішкекська і Киргизстанська єпархія підтримує рішення РПЦ.

"Оприлюднена РПЦ позиція з цього питання повністю відображає точку зору єпархії", – повідомив представник церкви і додав, що єпископ єпархії у від'їзді, але його точка зору збігається з Синодом РПЦ.

синод РПЦ
синод РПЦ

Бішкекська і Середньоазіатська єпархія РПЦ входить до складу Московського патріархату.

У Грузинській православній церкві заявили, що розглянуть аргументи РПУ про припинення спілкування з Константинополем. Секретар Католикоса-Патріарха всієї Грузії Ілія Другий, протоієрей Михайло (Ботковелі) очікував подібну реакцію Російської церкви.

"У нас є матеріали, на підставі яких РПЦ ухвалила рішення про неможливість подальшого перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом. Нам знадобиться час для вивчення всіх аргументів РПЦ, після чого Грузинська Православна церква озвучить свою позицію", – сказав протоієрей і додав, що в найближчим часом з цього приводу збереться Священний Синод ГПЦ.

У Болгарській православній церкві чекають від РПЦ офіційного повідомлення з приводу їх рішення.

"Про рішення синоду РПЦ ми знаємо з повідомлень ЗМІ, тому чекаємо офіційної інформації. Як тільки лист з РПЦ надійде, синод Болгарської православної церкви збереться для його обговорення", – повідомили в церковній адміністрації.

Польська православна церква поки не робить ніяких "рухів" з приводу рішення РПЦ, так як очікує від Москви офіційного повідомлення.

"Коментарі будуть тільки тоді, коли ми отримаємо документи від московського Синоду. Тоді наш Синод зможе ухвалити рішення, і ми висловимо свою позицію", – сказав представник Митрополита варшавського і всієї Польщі Савви Єжи Дорошкевич.

Нагадаємо, білоруська православна церква долучається до рішення Священного синоду щодо України.


Як писав раніше Знай.ua, російська православна церква розриває євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом.

Патріарх РПЦ Кирило
Патріарх РПЦ Кирило


Також Знай.ua писав про те, що Московський патріархат продовжує повторювати кремлівську політику.