Колишній секретар покійного митрополита Київського Володимира митрополит Олександр (Драбинко), який є ієрархом УПЦ МП, оголосив себе кліриком Константинопольського патріархату.

Відтепер територія України є територією відновленої митрополії Константинопольського патріархату, заявив митрополит УПЦ МП Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко у коментарі Громадському.

За його словами, у зв'язку з продовженням процедури отримання Україною Томосу він, як і всі священнослужителі УПЦ, тепер повинен підкорятися Константинопольському патріархату.

Драбинко зазначив, що з юридичної точки зору після скасування Вселенським патріархом Варфоломієм документа від 1686 року, який передавав Київську митрополію Московському патріархату, кліриками Константинопольської церкви стали всі священнослужителі УПЦ.

"Ми можемо вважати, що територія України є територією відновленої митрополії Константинопольського патріархату", - сказав митрополит.

"У всіх церквах рівнозначні православні таїнства. Говорити, що спасіння лише в РПЦ, є певною мірою єрессю", - додав він.

Дивіться коментар Драбинко з 26:20 хвилини:

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Зазначимо, Драбинко і раніше не був згоден з офіційною позицією Московського патріархату. За що у 2012 році Священний Синод УПЦ МП звільнив його з посади голови Відділу зовнішніх зв'язків, звинувативши в "негідній поведінці".

Навесні поточного року Драбинко підписав звернення до Варфоломія з проханням надати автокефалію Українській православній церкві.

Нагадаємо, Митрополит УПЦ МП Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко висловився про свою підтримку автокефалії української церкви та зазначив, що усвідомлює усі ризики, що можуть з'явитися через таку його позицію щодо підтримки єдиної церкви в Україні.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Україна передасть найближчим часом Андріївську церкву у Києві у постійне користування Вселенському патріарху.

Також "Знай.ua" писав, Синод прийняв рішення про те, що Україна отримає Томос, і зняв анафему з патріарха УПЦ КП Філарета.