Своєрідну манеру гри Любомира Мельника точно не сплутати з іншими. Вже 40 років поспіль він намагався здійснити свою заповітну мрію – поїхати у світове турне. У свої 60 легендарний українець таки здобув титул найшвидшого піаніста і визнає: десятиліття присвячував себе класиці не дарма, встановивши численні рекорди.


Віртуоз Любомир Мельник: найшвидший піаніст світу, яким ми пишаємося

Любомир Мельник, піаніст
Любомир Мельник, піаніст

Народився піаніст в родині українців, які емігрували до Канади. Тато з Коломиї, мама – зі Львова. Його мова також вирізняється – діалект нікуди не подівся, втім на російську чи англійську не переходить. На музичних інструментах почав грати дуже рано: ще у три роки.

Любомир Мельник, піаніст
Любомир Мельник, піаніст

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Пам’ятаю ще ті перші мелодії, що маленьким робив коло п’яно. Чи то не є дивно? Я дуже вдячний Богові, бо мав чудове дитинство. Через мою маму світ має мою музику. Вона завжди мене підтримувала: "О, як гарно, як ти граєш!". Навіть пізніше, коли я був дорослий і ніхто не хотів цю музику слухати, вона її дуже любила", - з теплотою згадує Мельник.

Любомир Мельник, піаніст
Любомир Мельник, піаніст

Потім були приватні заняття з фортепіано до консерваторії. Вивчився на філософа у коледжі святого Павла у Кінґстонському університеті, переїзд до Парижу, звідки й почався його шлях у велике мистецтво.

Любомир Мельник, піаніст
Любомир Мельник, піаніст

"Я зрозумів, що ця музика – новий світ, що буду її грати, це моя доля. Вона така прекрасна і така нова…Цю музику технічно легко грати, коли перейти межу, зв’язати себе зі звуком, піаніно і своєю душею. Вони працюють разом. Думав, світ буде щасливим це чути. Такий наївний!" – сміється, запалюючи свою дерев'яну люльку.

Любомир Мельник, піаніст
Любомир Мельник, піаніст


До речі, люльку він носить із собою завжди – скоріше, сила звички, аніж бажання оточити себе якимись загадковими атрибутами. Так легко Любомиру було не завжди. Траплялося, сидів місяцями без копійки, голодував і якби не сусіди, не відомо, як усе б закінчилося.

Любомир Мельник, піаніст
Любомир Мельник, піаніст


У 1985 році у Швеції Любомир встановлює два світові рекорди. Піаніст зіграв найбільшу кількість нот за годину гри, при швидкості 13-14 нот на секунду кожною рукою. Другий рекорд – він став найшвидшим піаністом світу: зміг зіграти мелодію, витягуючи 19 з половиною нот щосекунди кожною рукою одночасно.

Любомир Мельник, піаніст
Любомир Мельник, піаніст

"Люди думають про рекорд як про спортивний рівень. Скажімо, бігають 100 метрів, і одна людина прийде на секунду швидше і встановить рекорд. Вау! А те, що я зробив на п’яно – це як бігати 100 метрів за 6 секунд. Це не рекорд, а щось зовсім інше", - підсумував Мельник.


Дивіться: Любомир Мельник, найшвидший піаніст (добірка легендарних композицій)


Нагадаємо, Положинський записав емоційний хіт для футбольних вболівальників.
Як повідомляв Знай.ua, названо причину смерті соліста "Ненсі"
Також Знай.ua писав, Стінг незабаром виступить у Києві.