У неділю, 21 жовтня, відзначається народне свято Трифон та Пелагея (за старим стилем - 8 жовтня). Також у цей день православні віруючі вшановують пам'ять преподобного Трифона, архімандрита Вятського, і преподобної Пелагії Антіохійської.

Трифон та Пелагея 21 жовтня: головні заборони свята

На Київській Русі в цей час наближення зими ставало все більш відчутним. «З Трифона-Пелагеї все холодніше», — вірили у народі. А для того, щоб морози не застали зненацька, потрібно було заздалегідь приготувати теплий одяг. У цей день наші пращури діставали кожухи, шуби, шапки, рукавиці, дітям в'язали вовняні рукавиці. Також дивилися, чи не вимагають вбрання лагодження. «Трифон шубу лагодить, Пелагея рукавиці шиє», — примовляли жінки. Ті, хто вже збиралися одружуватися або виходити заміж готували новий одяг і збиралися до переїзду з рідного гнізда.

Як відомо, колись на наших землях здебільшого був густий ліс і необхідно було закладати нові поля, які призначені для сільськогосподарських потреб. Для цього наші предки частково випалювали дерева. З деревини могли будувати нові хати та інші будівлі. Також виготовляли так званий починок, для чого рубали галявину, де згодом розводили вогнище. Цими роботами як раз і починали займатися з 21 жовтня, звідси пішла і ще одна назва свята - Лагодки.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

При цьому старі дерева валити суворо заборонялося. Якщо вірити повір'ям, у них живе душа людини і мучиться, саме тому вони так жалібно риплять на вітрі. Якщо дерево зрубати, то душа стане зовсім незахищеною і в неї може проникнути злий дух.

В цей період господарі традиційно опускали на дно річок бочки з засоленими на зиму огірками і капустою. Варто відзначити, що це був вельми вдалий винахід селян. Під льодом температура води ніколи не опускалася нижче нуля градусів, тому продукти не псувалися, але і не замерзали. Якщо було потрібно, ополонку в льоду рубали полином, діставали бочки на світ божий і на селянському столі серед зими з'являлися найсмачніші різносілля.