Щорічно 22 жовтня православні віруючі вшановують пам'ять святого Якова Алфеєва(дата за старим стилем – 9 жовтня). Згідно з церковним переданням, він був одним із 12 апостолів Ісуса Христа, а також братом апостола Матвія. В народі свято прозвали «Яків Дровопилець», тому що саме в цей день розпочиналася заготівля дров на зиму.

Яків Дровопилець 22 жовтня: історія життя святого

Яків Алфеїв

До сьогоднішнього дня про Якова Алфеєва збереглося вкрай мало відомостей. У біблійних писаннях про нього не йдеться, а лише наводиться його ім'я в списку 12 апостолів. Єдине, що відомо, що він був простим митником і проповідував християнську віру в Юдеї. Пізніше, ставши одним з апостолів, проводив проповіді у місті Едессі, потім самостійно в Газі і Південній Палестині.

Примітно, що про життя святого відомо мало, однак при цьому існують різні версії його смерті. Згідно з однією з них, язичники забили його камінням в Мармариці. Інша версія розповідає про те, що його розіп'яли на хресті в місті Острацині, коли він йшов в Єгипет. Однак, незважаючи на те, що його християнський шлях неможливо простежити, через переплетення інформації з іншими Іаковами (Заведєєвим і Брата Господа – апостола від 70-ти), пам'ять цього святого залишається непорушною.

Яків Дровопилець 22 жовтня: традиції та обряди свята

Традиційно в це народне свято наші предки наперед заготовляли дрова, оскільки зрубані восени дрова дають сильний жар, зважаючи на сухість деревини. Заготівля дров була відповідальною справою. Від того, як господарі намагатимуться, залежало, наскільки жарко розгориться піч і як тепло буде в домі.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Варто відзначити, що про дрова і піч селяни складали безліч загадок. Серед них є такі: «Шафа велика, маленькі дверцята, кладуть біле, виймають чорне»; «Дідусь старий, весь білий; літо прийде — не дивляться на нього, зима настане — обіймають його»; «Взимку немає тепліше, влітку немає холодніше»; «Шуба в хаті, рукав на вулиці».

Крім того, на Якова господині готували різноманітні каші (з нового зерна) і пироги. На столі обов'язково повинні були бути присутніми гриби (сироїжки), так як на Якова Дровопильця останній раз ходили за ними в ліс.