У неділю, 14 жовтня, християни східного обряду відзначатимуть одне з найбільш шанованих у народі свят — Покров Пресвятої Богородиці. Воно був встановлене церквою на згадку про подію, яка відбулася в 911 році в Константинополі.

Вважається, що в цей день, у Влахернському храмі в Константинополі, в якому зберігалася риза Божої Матері, Богородиця з'явилася Андрію Юродивому та його учню Епіфанію, разостлавшись над усіма, хто зібрався в храмі.

За віруваннями і описами, з'явилася вона в супроводі ангелів і святих, серед яких були Іван Предтеча та Іоанн Богослов, разом вони зачитали молитву. Звичайно, побачене несло добрий знак для всіх жителів міста, і незабаром війська противника дійсно відступили.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Як просити Богородицю про щасливе заміжжя

В Україні і донині збереглася гарна традиція: на свято Покрови дівчата дарують Пресвятій Богородиці рушничок. Пов'язують його у храмі на ікону Пречистої зі словами: "Матінко Господня, на тобі від мене, дай мені від себе. Як я тобі покриваю, так i ти мене покрий".

Вважається, що такий ритуал обов'язково допоможе дівчині вийти заміж за хорошу людину.

На Поліссі дівчина несла в храм не рушник, а хустку. А на Слобожанщині дівчата просили собі наречених з гумором: "Свята Покрово, почорни мені брови, а личко біле є, якби іще був мені тесть".

Як привернути щастя і достаток

За традицією в цей день жінки після урочистої служби в храмі зверталися з молитвою до Богородиці, просячи здоров'я дітям, миру в домі і достатку: "Радуйся, Радосте наша, покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором".

В цей день сім'я отримувала від матері благословення на весь рік. Діти ставали на коліна, а мама прикладала до голови кожної дитини ікону Богородиці і тричі повторювала: "Як покривом на Покрову накривала Матір Божа землю від усіляких бід, так i я приступаю до своєї дитини. Як Матір Божа, Цариця Господнього, покровом усю землю накриває, так i я плід лона свого накриваю від всякої напасті. В ім’я Отця, i Сина, i Святого Духа. Амінь".

Чого не можна робити в цей день

  • На Покрову Пресвятої Богородиці, як і в будь-яке релігійне свято, не можна займатися господарськими справами: трудитися на землі, виконувати будівельні роботи, прибирати, прати, шити, в'язати, гладити…
  • Звичайно, не можна сваритися з рідними і лихословити.
  • Не годиться займати гроші
  • Вкрай небажано відмовляти в цей день сватів, "давати гарбуза": за повір'ям, дівчина, яка сказала "ні" нареченому на Покрову, ще три року заміж не вийде.

Прикмети свята

Існує приказка: "Яка погода на Покрову, такою буде зима".

Нагадаємо, Путін готує криваву бійню на Покрову.

Раніше "Знай.uа" повідомляв, що 9 жовтня, в Стамбулі стартував триденний Синод Вселенського патріархату.

Також Знай.uа" публікував найкращі листівки на Покрову.