На сьогоднішній день забезпеченість українських аграріїв азотними добривами скоротилася до тривожного показника у 65%.

Брак добрив становить велику небезпеку для сільського господарства і може обернутися втратою 10% врожаю, що дорівнює 3,5-4 млрд грн доходу. На цю проблему звернув увагу заступник директора Інституту аграрної економіки Віталій Саблук.

"Склалася аномальна ситуація! Аграрії не купують добрива, вичікуючи вигідних цін. Але це помилка", – зазначає він.


Експерт розповів, що зараз українські сільгоспвиробники відкладають покупку добрив до весни – тобто ближче до терміну посівної ярих культур.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Активність на ринку значно знизилася. У відповідь виробники утримали ціни, не підняли їх у повній мірі слідом за курсом долара США і ціною газу, але це сформувало помилковий сигнал ринку. Більшість аграріїв розраховує, що така ситуація збережеться", – розповів Саблук.


При цьому він підкреслив, що надіям аграріїв, які намагаються заощадити на добривах, не судилося виправдатися: до весни виробники добрив випустять нову продукцію, ціна на яку буде вище на 15-20%.


Експерт також підкреслив, що ще одна проблема полягає в тому, що добрива бажано вносити до і під час посіву, а не на більш пізніх термінах вегетації.

"Якщо ситуація не зміниться, то впадуть показники по озимим культурам. Розрахунки показують, що в порівнянні з 2018-м валовий урожай знизиться на 2% або 0,5 млн т", – підкреслив Саблук.


Він зазначив, що під особливою загрозою знаходиться продовольча пшениця.

"Очевидно, що економія на добривах в цьому році підвищує ризики втрат, від чого постраждають більшою мірою дрібні і середні фермери", – зазначив експерт.


Він вважає, що фермерам не варто розраховувати на те, що ціни на добрива збережуться на тому ж рівні, піддаючи ризику урожай в спробі заощадити. Він звернув увагу на те, що на ринку досить якісної продукції від українських виробників, яку можна купити в розстрочку, через аграрні розписки або форвардні контракти.


Нагадаємо, експерти підрахували ймовірний курс долара на листопад.
Як повідомляв Знай.ua, в Україні випав перший сніг.
Також Знай.ua писав, стало відомо, як виявити несправність у роботі лічильника.