У неділю, 28 жовтня, за православним церковним календарем вшановується святий Євфимій Солунський (ім'я при народженні – Микита). Також це дата народного свята Єфимій Осінній (15 жовтня за старим стилем). Про історію та традиції цього дня читайте в нашому матеріалі.

Єфимій Осінній 28 жовтня: історія життя святого

Микита народився в IX столітті в Палестині в простій християнській родині. З волі батьків він дуже рано одружився. Коли юнак став повнолітнім, вирішив прийняти постриг і, залишивши дружину і дочку, явився в монастир на гору Олімп. Там Микита був названий Євфимієм і відправлений у монастир Пісідіон.

святий Євфимій Солунський

Згідно з церковним переданням, у 858 році Євфимій дав обітницю ченця і почав жити на самоті з ченцем Йосипом на горі Афон. У 863 році святий здійснив подвиг стовпництва. Після смерті свого наставника він повернувся в Салоніки, відновив зруйнований монастир святого Андрія і створив чернечу громаду. Пізніше заснував жіночий монастир, в який пішла частина його родичок, що наслідували його проповіді. Також відомо, що у 889 році Євфимій попрямував у Палестину, де і помер.

Єфимій Осінній 28 жовтня: традиції та обряди свята

Наші предки говорили про цей день так: «Єфимій холодом коріння трав і дерев з землею змикає, всяку комаху у пожухлої траві укриває, на природу сон навіває». Варто відзначити, що це було вірне спостереження: наближалася зима і всі рослини і тварини готувалися до її приходу.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Якщо вірити народним повір'ям, у цей день починає виходити на білий світ всяка нечиста сила, яка намагається перешкодити жінкам під час домашньої роботи: б'є посуд, переплітає нитки у верстатах, псує їжу, лякає домочадців і тому подібне.

Варто відзначити, що особливий шкоди в господарстві приносять кікімори. На Київській Русі вірили, що побачити її можна лише в одній ситуації — якщо вона сяде за ткацький стан, щоб зіпсувати роботу ткалі. Вважається, що в цей момент кікімору необхідно перехрестити і прочитати молитву святому Евфимію Солунському. Однак зовсім її можна вигнати з дому тільки з приходом весни. Для цього наші предки робили спеціальний обряд.

Крім того, на Єфімія чоловіки починали готувати до зимового періоду бджолині вулики. Ще було прийнято валяти валянки до зими, ремонтувати сільськогосподарський реманент і ладити сани.