Щорічно 29 жовтня православні віряни по всьому світу вшановують пам'ять трьох Лонгінів – Сотника, воротаря Печерського і Яренгского. У народі це свято прозвали День зору, так як перший святий був зцілений від катаракти під час смерті Ісуса Христа.

Лонгін Сотник 29 жовтня: історія свята

Лонгін Сотник був родом із селища Ардалес, Каппадокія. В юнацькому віці він став римським воїном і ніс службу в Юдеї під початком Понтія Пілата, очолюючи при цьому один із численних загонів.

У момент страти Ісуса Христа Лонгін був на сторожі біля підніжжя Хреста, і саме він пронизав його бік списом. В останні хвилини земного життя Спасителя Лонгін і кілька воїнів побачили ознаки, біди і нещастя, які очікують народ після смерті Христа, увірували у нього і підтвердили це публічно. За церковними переказами, Сотник був вражений катарактою, а кров Господа Бога, що бризнула і потрапила на очі зцілила його.

Після цього святий з іншими воїнами повернувся в рідне місто і почав проповідувати. За наказом прокуратора Пілата вони були схоплені і страчені – їм відрубали голови. Пізніше голову Сотника принесли в Єрусалим, щоб прокуратор міг переконатися в його смерті. Потім вона була викинута за стіни міста.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Сліпа жінка знайшла її, надала землі, згідно християнських звичаїв, і раптово одужала. Це диво вдихнуло у народ віру про те, що звернені благання мученика Лонгіна Сотника здатні допомогти зціленням від очних хвороб.

Другий святий Лонгін, воротар Печерський, володів даром прозорливості. Після смерті був похований у Дальніх печерах.

Лонгін Яренгський був ченцем Соловецького Спасо-Преображенського монастиря в XVI столітті. Потонув у Білому морі під час поїздки по монастирських справах.

Лонгин Сотник 29 жовтня: традиції свята

У свято наші предки вмивалися холодною водою з колодязя або ключа. Особливо старалися вмити дітей, вважаючи, що це поліпшить зір. При цьому особливо віруючі християни для поліпшення гостроти зору примушували дітей дивитися на воду кілька годин поспіль.

Також на Лонгіна народ виносив на вулицю зимовий одяг. Люди вірили, що світло володіє цілющою силою і, просочившись теплом, одяг буде зігрівати і лікувати тіло всю зиму. На сонці виходили погрітися літні і хворі люди. Вважалося, що отримане тепло і світло допоможуть пережити сувору зиму.