Шкільні побори батьківського комітету – популярна тема, яка останнім часом доводить до сказу всіх батьків. Мало не з ножем до горла, до глав сімейств і навіть до малозабезпечених матерів-одиначок чіпляються з вимогою здати по 200, 300, 500 гривень то на штори, то на торти, то на нові парти, а іноді відверто непотрібні речі - букети до незначних дат і все інше.

Відомі випадки, коли у батьків не було можливості здати гроші, і за це доводилося поплатитися їх дітям, яких ганьбили на весь клас. Так, хлопчика з багатодітної сім'ї, у якої не вистачило грошей на парти, посадили за стару парту а дівчинку, чиї батьки не здали на торт, змусили дивитися, як їдять торт інші діти, не давши їй ні шматочка.

У київській школі № 284 батьківські комітети вимагають здавати гроші на ремонт класів, хоча їм офіційно заборонили цим займатися.
Про це на сторінці спільноти "Бацьки SOS" в Facebook написав батько школяра Володимир Шевченко, опублікувавши відповідне листування з головою комітету.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

З наведених вище скріншотів листування в месенджері, чесно кажучи, сторони "глави комітету" прийняти складно через її манери ведення діалогу. Та й у цілому, в таких "комітетських боях", за великим рахунком, важко напевно визначити, хто правий, а хто ні.

Адже збори грошей починаються, як правило, з того, що батьки просто докуповують в клас і школу все те, що "забула" надати держава.

І вже потім, ці шкільні крейди, відсутня навчальна література, туалетний папір, мило і миючі засоби, як сніжний ком починають обростати засобами "на ремонт спортзалу", "актової зали", "шкільній їдальні", "днем вчителя", "8 березня" та інші.

Якщо простежити нитку всіх цих скандалів, то можна стверджувати, що в українських школах роками ведуться збори грошей оптом. Тобто — на все одразу. Але зараз адже батьки не ті, які були 15-20 років тому. Тепер все частіше у них виникає бажання здавати гроші тільки на те, що дійсно, на їх думку, необхідно їх дитині. Наприклад, екскурсія, похід в музей, поїздка в Пирогово, або шматок торта на класному чаюванні.

Так, туалетний папір за визначенням потрібен кожному, хто залишається на території будь-якого закладу більше, ніж на годину. І складно звикнути, що держава теж тепер діє оптом: де здають на туалетний папір, там можуть "скинутися" і на кап. ремонт, який, взагалі-то, внесено в проект бюджету.

Нагадаємо, раніше Знай.иа писав, що в Харківській школі дівчинку принизили через торт, на який її батьки не здали гроші. Сльози і відчай дитини знімали на мобільний телефон.

Також, стало відомо, чому 1 вересня стало судним днем для багатьох батьків. До чого готує сувора шкільна дійсність не тільки дітей, але і їхніх батьків.

Раніше ми писали про те, що українці розповіли про цинічних вимаганнях в школах.