День пам'яті жертв політичних репресій в Росії

Цю дату встановили на честь пам'яті про голодування, яка почалося 30 жовтня 1974 року у Мордовії. Ув'язнені таборів оголосили, що будуть голодувати, як протест проти політрепресій СРСР, а також проти жахливого поводження з ув'язненими в таборах і в'язницях. Тому в цей день біля Соловецького каменя в Москві проводять жалобний мітинг, а коли він закінчується, люди покладають до цього каменю вінки від влади і громадських організацій. Схожі жалобні заходи проводять і в інших містах в Росії.

Отримано перший патент на кулькову ручку

Патент на кулькову ручку Джон Лауд отримав 30.10.1888, а ще один отримав Ван Вечтен Райзберг в 1916 році. Також кулькову ручку в 1930-х роках запатентувала ще одна людина, Джозеф Ласло Біро, вона вже була більше схожа на сучасну. Біро був журналістом і винахідником, ручка потрібна була йому, щоб замінити перо з чорнильницею, які залишали жахливі плями.

Однак патент швидко викупили ВВС Великобританія, щоб поліпшити життя своїх пілотів. Мілтон Рейнолдс зрозумів, що це дуже вигідний продукт і дізнався, що патент не поширюється на США. Тому в 1943 році він патентує ручку в Америці і її починають виробляти масово. Це допомогло Рейнолдсу стати мільйонером.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Православні свята:

  • Преподобномученика Андрія Критського.
  • День пам'яті пророка Осії.
  • Ікон Божої Матері "Перш Різдва і після Різдва Діва", "Ізбавительниця".

Осія Колесник

На Русі пророка Осію назвали Колесником, тому що цей день забирав багато часу на колеса. Вози потрібно було залишити в сараї до весни і треба було перевірити їх справність. За потреби вози чинили, при цьому колеса в будь-якому випадку потрібно було зняти з осей. А дітям загадували безліч загадок і про вози, і про колеса. Наприклад: «Панночка підфарбована, поперек підперезаний, а спина намазана», «Чотири братика умовилися ганятися, як не біжать, один одного не догонять», «Один йде, чотирьох за собою веде, а п'ятий сидить, в усі очі дивиться».

Іменини в цей день

Олександр, Анатолій, Андрій, Антон, Йосип, Кузьма, Леонтій, Осія, Сергій

Раніше Знай.uа повідомляв, про те, що ні в якому разі не можна робити в Хеллоуїн.
Нагадуємо, що в грудні в українців буде більше вихідних.
Також раніше Знай.uа повідомляв, що в Україні є 5 просто казкових місць, які обов'язково потрібно відвідати.