Навесні в Україні запрацюють нові правила отримання медпрепаратів за програмою "Доступні ліки". Тепер українці зможуть їх отримати в будь-якій аптеці країни.

Зміни запрацюють з 1 квітня 2019 року. Про це повідомили представники мінастрества охорони здоров'я.

Нагадаємо, зараз, щоб отримати безкоштовні або з частковою оплатою ліки за програмою "Доступні ліки", потрібно звернутися з паперовим рецептом в аптеку, яка бере участь в програмі. Причому тільки в межах своєї області, міста чи району.

На сьогодні в Україні задіяно 8003 аптек, які підписали відповідних догоір з місцевою владою.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Відшкодовують ліки з держбюджету.

"За півтора року програми вже понад 6,5 млн пацієнтів отримали якісні ліки безкоштовно або з незначною доплатою. Ми відшкодували вартість понад 28 млн рецептів на суму 1 млрд 300 тис. гривень", заявила в. о. голови МОЗ Уляна Супрун.

Прийдешні зміни пов'язані з тим, що з 2019-го над програмою "Доступні ліки" візьме шефство Національна служба здоров'я (НСЗУ).

"З 1 квітня 2019 року програма "Доступні ліки буде перетворена в класичну програму реімбурсації лікарських засобів. Субвенцію на неї будуть отримувати не місцеві органи влади, а НСЗУ буде контрактувати зі всіма аптеками", — сказав голова НСЗУ Олег Петренко.

Таким чином українці вже навесні зможуть брати ліки в аптеках, без прив'язки до місця проживання.

На сьогодні у програмі бере участь 261 препарат для українців з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою.

З них 202 препарати українці беруть з невеликою доплатою, до 30%, решта - абсолютно безкоштовно.

Нагадаємо, скоро в Україні лікарі виписуdатимуть електронні рецепти.

Як повідомляв раніше Знай.ua, водіїв зобов'яжуть проходити медогляд, для них розробили нові правила.

Також Знай.ua писав, що українцям пояснили нові правила виклику швидкої допомоги. Тепер лікарів відправлятимуть до пацієнтів лише в екстрених випадках.

Дивіться: Як працює програма "Доступні ліки" та чи всі препарати доступні українцям