Тарифи на комуналку знову зростуть вже цієї осені, тому українці все частіше шукають альтернативні джерела енергії та способи заощадити. Найбільш популярний з них – сонячні панелі (батареї). Звісно, і в таких систем поки що є мінуси, хоча позитив переважає.

Сонячні батареї (панелі, модулі) –об’єднані фотоелементи – напівпровідникові пристрої, які перетворюють сонячну енергію в електричний струм. Завдяки певним схемам роботи сонячної міні-електространції сонячна енергія може як в "онлайн-режимі" гріти вам чайник, так і накопичувати та зберігати перероблену електроенергію у під’єднаних акумуляторах.

Сонячні панелі
Сонячні панелі

Сонячні колектори (вакуумні труби сферичної форми) здебільшого передбачені для нагріву води, басейнів, опосередковано – в опаленні.

Як це працює?

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Сонячні панелі
Сонячні панелі

За допомогою вітрогенератору відбувається перетворення енергії вітру, робота установок безпосередньо залежить від пори роки та погоди. За основу взяті елементи з військово-космічної сфери.

Сонячні панелі
Сонячні панелі

Завдяки впливу сонячних хвиль відбувається перенаправлення електронів з катода на анод. Конструкція сонячної панелі представлена двома кремнієвими пластинами, які володіють різними властивостями.

Сонячні панелі
Сонячні панелі

Саме завдяки надлишку електронів в одній з пластин і їх нестачі в іншій виникає p-n перехід, що сприяє виробленню електричного заряду. Кожна пластина провідниками з’єднана з перетворювачами, які і переводять заряд в підходящий для обладнання.

Термін дії та економія

Сонячні панелі
Сонячні панелі

У нової технології чимало позитивних сторін, серед них:

невичерпне джерело;

можливість повсюдного впровадження;

екологічність;

безшумність;

тривалий термін експлуатації;

дотації від держави;

можливість масштабування системи;

мала ймовірність виходу з ладу; автономність;

відсутність плати.

Сонячні панелі
Сонячні панелі

Служать вони по-різному. При найкращому сценарії – до 25 років. Але в нашій країні технології не настільки пішли вперед. Зазвичай гарантійний термін дії – до 2 років, на практиці повинні працювати до 10 років, а в реальності – 7. Ось і непроста арифметика: змінювати їх знову за якийсь час, чи відмовитися?

Сонячні панелі
Сонячні панелі

В середньому, один кіловат потужності становить приблизно 700 доларів. Для забезпечення звичайного приватного будинку з усіма потребами буде потрібно приблизно 15 кВт потужності – мінімум для того, аби підключитися до центральної мережі. Подекуди суми таких новацій сягають і 12 тисяч доларів, не зовсім вигідно, якщо розрахувати термін окупності.

Сонячні панелі
Сонячні панелі

В ідеалі – споживати не більше 10 кВт, тоді накопиченої в акумуляторах електроенергії вистачає на годину. Коли вітер і сонячне світло відсутні, підключайте бензогенератор, аби зарядити акумулятори.

Сонячні панелі
Сонячні панелі

Тоді реально зменшити до 3 кВт, вітрогенератор також виручає (достатьно близько 5 м/с, щоб вітряк "накрутив" електроенергії). Він під’єднаний до тих же самих акумуляторів, додатково має "гальма".

Розрахунок на родину

Сонячні панелі
Сонячні панелі

Варто замислитися про доцільність встановлення системи, яка коштує приблизно як іномарка. Приміром, якщо ваша родина – з 3-5 осіб, а будинок середніх розмірів обійдеться в 3 тисячі євро. У Європі це – місячна зарплата, а от в Україні далеко не так.

Сонячні панелі
Сонячні панелі

Допомогу від держави на енергозбереження отримати можна, але наскільки це реально – невідомо. Тому вибір лишається виключно за користувачем.

Сонячні панелі
Сонячні панелі

Важливо! "Зелений тариф" (згідно закону про електроенергетику) – тариф, за яким оптовий ринок електричної енергії України зобов'язаний закуповувати електричну енергію, вироблену на об'єктах електроенергетики з альтернативних джерел енергії.

Дивіться: Зелений тариф та сонячні панелі

Нагадаємо, в Україні незабаром подорожчає газ. Як повідомляв "Знай.ua", експерти порівняли українські та польські ціни на продукти, житло та одяг. Також "Знай.ua" писав, стало відомо, що змінить запровадження електронного квитка.