Майже 2 грн втратила євро в ціні вже з кінця вересня. Осінній максимум, за курсом НБУ, був зафіксований 28 вересня і становив 33 грн та майже 13 коп. До 13 листопада євро коштував вже 31,43 грн. Тобто виходить, що кожен день євро дешевшає не менш ніж на 1 копійку. Пише "Сьогодні".

Як стверджують експерти, причини такого падіння курсу слід шукати не в українській економіці. У нас в країні, як і в багатьох інших, курс євро встановлюється через курс долара. І, якщо причини зміни курсу пов'язані з ситуацією всередині нашої країни, курси долара і євро змінюються синхронно. Якщо ж вони рухаються в різних напрямках, як в даному випадку, найімовірніше, причина криється в зміні курсу долара до євро, або ж навпаки.

Падіння курсу євро і зміцнення місцевої валюти зараз відбувається в багатьох країнах. Так приміром, у Великобританії ЗМІ пишуть, що фунт стерлінгів сьогодні найміцніший за останні 3 місяці. У Білорусі пишуть, що курс євро майже зрівнявся з курсом долара. А в Молдові переважають новини про те, що "Євро впав".

Однією з головних причин падіння євровалюти тамтешні ЗМІ називають триваючу підготовку до Brexit. Зокрема, особливо різке падіння євро було зафіксовано після заяви глави Єврокомісії Жана-Клода Юнкера про те, що угода про вихід Британії з Євросоюзу буде підписано в найближчі тижні.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Також переполоху в Єврозоні наробив бюджет Італії на наступний рік, в якому закладено дефіцит в 2,5% при тому, що країна і так повинна донорам 130% свого ВВП. У той час як економіка США, навпаки, демонструє впевнене зростання.

"На курс євро-долар сьогодні впливають кілька факторів. По-перше, Brexit. Але це не новина, а тому не основний фактор. Набагато більше впливають результати економіки. Якщо порівняти економіки США і Європи, то у США більш успішна економіка. Там більший зростання ВВП, там найнижчий за останніх 15 років показник безробіття (близько 3,8%, тоді як в Європі – майже 7%). А всі спроби Європи показати в чомусь кращі результати, ніж у Америки, поки не спрацьовують. В результаті виникає диспропорція і так, євро програє долару", – пояснює президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Багато експертів запевняють, що долар і далі буде зміцнюватися, а євро падати. А коли почнеться нова криза, в 2020 році, євро буде менш надійною і менш стабільною валютою, ніж долар.

Експерти уточнюють, ми будемо перебувати в кризі до 2023-2025 років, коли має відбутися переформатування і світової економіки, і міжнародного правоустрою. Тому що існуючий порядок не в змозі вирішити нагальні проблеми.

Судячи з такого прогнозу, якщо долар до Нового року 2019 буде коштувати, наприклад, 29 грн, то євро всього 29,3 грн.

Нагадаємо, НБУ опублікував офіційний курс іноземних валют на середу, 14 листопада. Так, курс долара порівняно з показниками у вівторок, 13 листопада, підвищився в ціні і тепер становить 27,91 гривень.

Як повідомляв портал "Знай.uа", через недопрацьований закон підприємці не знають, як уникнути штрафів.

Також "Знай.uа" писав, після спостерігалося недавне зростання ціни на нафту почали повільно повертатися до своєї початкової позначки.