Морозу, снігу, бруду, пісок та сіль - головні вороги нашого взуття взимку. Внаслідок контакту з "кашею" зі снігу, солі та інших хімічних реагентів, ми отримуємо білі розводи на взуття, які часом вкрай важко вивести, і як результат, наше взуття менше служить, а ми змушені щороку витрачати кошти на нове.

Причини появи соляних розводів на взутті та в чому небезпека

Як тільки на вулиці стає слизько, всі доріжки посипають сіллю. Втім таке явище модна побачити і влітку, коли ми намочили ноги в калюжі.

Справа у тому, що сіль знаходиться не лише на дорозі взимку, а й в самій шкірі і виділяється після намокання виробу.

Також це може бути ознакою неякісних матеріалів при вигтовленні взуття.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Чому сіль та реагенти псують взуття?

Реагентами називають спеціальну хімічну речовину, яка допомагає брати участь у хімічній реакції. У нашій країні реагенти використовують для боротьби зі слизькими дорогами. Це, зокрема, сіль, що використовується в технічних цілях, і пісково-сольова суміш. Але взуття псується від домішок сульфатно-карбонатних і кальцієво-магнієвих сполук.

Ці речовини борються із замерзанням води, оскільки розчини солі замерзають при нижчій температурі, ніж звичайна прісна вода. Тому коли сіль потрапляє на лід, вона його розтоплює і утворюється такий собі розсіл. Потім цей розсіл потрапляє на наше взуття. Соляний розчин проникає всередину шкіри, а коли вона висихає, на ній з’являється вапняний наліт.

Ці розводи особливо шкідливі для замші та нубуку.

Як захистити взуття від соляних розводів?

  1. Уникайте контакту з реагентами. Йдучи по вулиці, намагайтеся не наступати ногами на узбіччя, особливо взимку, коли на них замети.
  2. У зимовий період варто віддати перевагу взутті на товстій підошві чи танкетці. Найкраще, якщо підошва буде гумова чи прогумована.
  3. Взимку використовуйте вологовідштовхуючі засоби для взуття.
  4. По можливості носіть із собою спеціальну очищувальну піну і серветки, за допомогою яких Ви зможете видалити із взуття сіль, поки вона ще не вбралася.
  5. Вчасно мийте та чистіть взуття. Залишіть його сохнути при кімнатній температурі. не сушіть біля батарей, обігрівачів тощо. Так воно може деформуватися.
  6. Якщо, незважаючи на ретельний догляд, сіль все-таки виступила на шкірі, впоратися із цими слідами можна декількома способами.

Памятайте, якщо вчасно та правильно доглядати за взуттям, воно прослужить вам довше!

Нагадаємо, синоптики порадили дасьават гумові чоботи, погода найближчий тиждень влаштує суцільні сюрпризи.

Як повідомляв раніше Знай.ua, ці 5 аксесуарів зроблять твою осінь по-справжньому яскравою.

Також Знай.ua писав, що українцям розповіли, де і за скільки можна "перевзути авто.

Дивіться: Як вивести білі розводи на взутті