15 лиcтопада відбулась прес-конференція власників та керівників провідних поштових та логістичних компаній, громадських організацій щодо зменшення ліміту безмитного пересилання відправлень до 100 євро.

Експерти наголосили на непрозорості дій з боку представників Мінфіну в процесі підготовки та проведення процедури ухвалення змін до Податкового кодексу в частині зменшення ліміту безмитного пересилання відправлень до 100 євро і висловили занепокоювання, що Мінфін в такий же непрозорий і непередбачувальний спосіб готується протягнути ухвалення змін до Митного кодексу, внаслідок чого українців чекає зростання вартості товарів з іноземних інтернет-магазинів аж до 40-50%.

Нагадаємо, 08 листопада, Верховною Радою України було у першому читанні прийнято за основу законопроект, який передбачає зменшення ліміту безмитного пересилання відправлень до 100 євро на одну посилку для фізичних осіб. Причиною цього стало не спроможність ДФС досі створити систему взаємодії з поштовими та експрес операторами для реалізації норм Закону, який був прийняти в грудні 2017 року, відповідно до якоого кожний громадянин має право отримати з-за кордону в необмеженій кількості без сплати мита посилку вартістю до 150 євро кожна. Набрати чинності він мав 01 січня 2019 року.

На думку, Ростислава Кісіля, президента Meest Group, якщо депутати прагнуть виконувати умови ЄС, в якому знаходиться 7 % населення світу та 15% світової економіки, то підвищуючи тарифи, вони не враховують реальні заробітні плати звичайних українців. Маніпулюючи тим, що в країнах ЄС ліміт встановлено 22 евро лише на вартість тих посилок, які надсилають з-поза меж Євросоюзу, а не існує жодних обмежень на пересилання товарів всередині ЄС.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

«Можна наглядно побачити на прикладі Білорусі, яка цього року знизила ліміт безмитного перевезення товарів до 22 євро, і як наслідок, від цього виграли лише контрабандисти та відповідно зменшило податкові відрахування в бюджет» - зазначив Ростислав Кісіль. «Європі зараз активно обговорюється питання про збільшення ліміту на пересилання товарів посилки до 84 євро. Це пов'язано з результатами досліджень Лозаннського університету, які показали, що ЄС зекономить, якщо ліміт збільшать» - зазначив Ян Ружичка засновник Асоціації інтернет-споживачів України. Щодо прийняття цього законопроекту, Ян Ружичка, також, зазначив, що у випадку його прийняття переважна більшість міжнародних інтернет магазинів припинять свою діяльність на українському ринку електронної комерції.

Законопроект передбачає, зменшення ліміту безподаткового пересилання відправлень зі 150 до 100 євро для фізичних осіб, тобто простих споживачів. Однак не передбачає аналогічного зменшення для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, тобто безподаткова вартість міжнародної посилки знизиться для фізичних осіб до 100 євро, а для юридичних осіб та ФОПів – залишиться 150 євро.

Олександр Ольшанський, голова комітету з електронної комерції Інтернет Асоціації України повідомив про ще одні можливі обмеження для українських споживачів, які можуть виникнути в межах запропонованих міністерством інфраструктури змін до Закону України «Про поштовий зв’язок». Закон містить антиконкурентні положення, спрямовані на надання Укрпошті\монополії на пересилання поштових відправлень вагою до 10 кг, що є найбільш затребуваним сегментом ринку поштових послуг в Україні. Ольшанський вважає що такі дії не призведуть ні до чого хорошого, окрім посилення монополістичних тенденцій на українському ринку та руйнування тих позитивних тенденцій, які спостерігаються зараз. “Чому якесь міністерство може визначати українцеві, як і через кого відправляти йому посилку? Держава чомусь стоїть не на сторожі інтересів українців, а на сторожі інтересів якихось інших людей. Те, чим займається зараз Кабмін, - це відвертий грабіж” – наголосив Ольшанський.

Учасники прес-конференції були одностайні у думці, що у разі ухвалення пакету змін до Податкового та Митного кодексів в урядовій редакції постраждають не лише прості споживачі, але й значні збитки понесуть поштово-логістичні компанії, адже кількість замовлень на доставлення посилок з-за кордону знизиться у декілка разів. Громадяни з метою економії змушені будуть користуватись іншими, в основному нелегальними, тіновими, способами переміщення товарів через кордон. А держава у підсумки не зібльшить поступлення до бюджету, але й може понести значні втрати.