Щорічно 18 листопада за народним календарем відзначається свято День Іони (за старим стилем – 5 листопада). Також серед православних вірян це дата вшанування пам'яті архієпископа Новгородського і Псковського Іони, ігумена Отенської пустелі.

День Іони 18 листопада: історія життя святого

Іоанн народився в кінці IV століття в Новгороді. В 3 роки він втратив матір, а в 7 років – батька. Після того, як він залишився сиротою, його взяла під опіку вдова Наталя Медоварцева. Вона відрізнялася праведністю і виростила хлопчика в благочесті і християнській вірі. Варто відзначити, що Іоаннові ще в дитинстві передбачили, що він буде зведений в священний сан. Пророцтво блаженного Михайла Клопского збулося через 50 років.

Подорослішавши, Іоанн відправився в Отенську пустелю, де і прийняв чернецтво під ім'ям Іона. Пізніше він був обраний ігуменом, а в 1458 році став Новгородським архієпископом.

Святий створив безліч чудес, одним з яких є припинення мору на Новгородській землі шляхом здійснення хресного ходу в Зверин монастир. Тоді хвороба, яка забрала понад 250 тисяч життів, нарешті закінчилася. Іона заснував безліч притулків, допомагав вдовам і сиротам, а також допоміг заснувати і облаштувати Соловецький монастир. 5 листопада 1470 року він помер, проте навіть після його смерті дива не припинялися. Люди, які приходили до його гробу, отримували миттєве зцілення.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

День Іони 18 листопада: традиції та повір'я свята

Традиційно в цей день незаміжні дівчата просять Господа про доброго чоловіка. Згідно з народним повір'ям, якщо на зорі навколо будинку розкидати зроблені своїми руками дрібнички та дрібні монети, то женихи зовсім скоро з'являться у порога.

Також в День Іони закінчується прибирання плодів чорної редьки. Редька з'являлася на столах у селян постійно. З нею любили квасити капусту, подавали і просто тонко нарізану, политу олією і посипану цибулею. Завдяки фітонцидам, що містяться в цьому коренеплоді, застуда та інфекції, часті для цієї пори року, обходили селянські сім'ї стороною.