В цей день всі православні віряни вшановують пам'ять архієпископа Новгородського і Псковського Іони, ігумена Отенської пустелі. У народі це свято прозвали День Іони.

День Іони 18 листопада: головні заборони та повір'я свята

У день Іони незаміжні дівчата молилися про те, щоб небеса послали їм гарних наречених. За повір'ям, саме в цей день можна приманити щастя, розкидаючи рано вранці біля будинку дрібні монетки і вироби зроблені своїми руками. Згідно з ще одним звичаєм, молодим дівчатам вранці треба було випити склянку теплого молока з медом, яке замовлялося на щасливу любов і вдале заміжжя. При цьому відкривати пізно ввечері двері в будинок заборонялося, так як можна випадково закликати нечистого.

Також для цього дня існував і такий звичай, як присушення нареченого. Для цього брали віник з оббитими листям або голі прути, пов'язані в пук, виривали з нього прутик і клали на поріг, чекаючи на коханого. Як тільки він переступав через прутик, дівчина одразу ж ховала його. Також у банний день такий прутик клали в бані на полиці (поміст зі сходами в лазні, на якому паряться) і читали над ним спеціальне замовляння.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Варто відзначити, що віник був невід'ємною часткою багатьох обрядів і звичаїв. З одного боку, це був «небезпечний» предмет, яким користувалися відьми і з допомогою якого насылалося псування. Згідно з повір'ями, демони могли обертатися віником і мітлою і в такому вигляді літати по небу. Тому з цього атрибутом потрібно бути вкрай обережним, не кидати його в кут і не залишати на вулиці.

З іншого боку, віник вважався гарним оберегом. Захисні здібності віника зв'язувалися з його функцією прибирати сміття - очищати будинок від усього непотрібного і шкідливого. Існував звичай обходити будинок, розмахуючи віником і читаючи особливе замовляння. Людині з поганим оком віник зазвичай кидали услід, щоб «відмести» від себе все погане.

Зазвичай до цього часу наші предки закінчували прибирання редьки. Редька з'являлася на столах у селян постійно. З нею любили квасити капусту, подавали і просто тонко нарізану, политу олією і посипану цибулею.