Українці в наступному році стануть заробляти приблизно на 16% більше, стверджує НБУ в інфляційному звіті. Ціни, у свою чергу, піднімуться на 5%. Перші, кого чекає значна прибавка, це жителі великих міст, стверджують експерти. Зарплата співробітників, що працюють на низькооплачуваній роботі підніметься на 12% разом з мінімалкою.


Роботодавці скаржаться на брак кадрів, а працівники - на зарплату

Одна з головних причин, по якій українці приймають рішення про звільнення, це недостатній розмір заробітної плати, затверджується в дослідженнях великого кадрового порталу. Приблизно 44% опитаних заявили, що потрапляють на нове місце роботи раз в 2 - 4 роки. Також, це головна причин, по якій люди виїжджають за кордон за високими зарплатами, в їх числі – Польща, Чехи, Естонія, оскільки там зарплата вище в кілька разів. Середня заробітна плата в Україні в кінці року повинна скласти 10 тисяч гривень, про це не раз заявляли в Кабміні. Однак, кияни в середньому мають зарплати понад 13 тисяч гривень, тоді як в Херсонській області – всього 7,4 тисяч гривень.

гроші
гроші

Роботодавці, в свою чергу, говорить експерт ринку праці Валентина Мазур, відчувають кадровий голод. Навіть у великих містах не легко знайти менеджерів, офіціантів, інженерів, а знайти хорошого зварника або слюсаря – завдання практично неможлива.

Така ситуація має місце бути, визнаються в Кабміні. Міністерство освіти зовсім прийняло рішення поповнити перелік професій загальнодержавного значення, серед них – зварювальник, слюсар, монтажник.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Експерти єдині в своїй думці: міграція, відмова наші громадян працювати і маленька зарплата. Остання причина особливо відчувається в бюджетному секторі. Якщо бізнес зобов'язаний підвищувати оклад, щоб залучити співробітників і йде на такий крок під диктування умов ринку, то, наприклад, директор школи зобов'язаний працювати з тим обмеженим бюджетом, який у нього є, і він не може підняти зарплату цінному кадру.

українські заробітчани
українські заробітчани

"Медсестри, вихователі дитячих садків, працівники комунальних підприємств - це в основному пенсіонери. Люди просто не погоджуються йти на 4-5 тис. грн", - каже Білоус.

Як виростуть зарплати в 2019-му

За оцінками НБУ і консенсус-прогнозом МЕРТ, середня зарплата українця в 2019 року може бути на рівні 11,5-11,6 тис. грн. Не рахуючи традиційні сфери, де постійне зростання зарплат (фінанси, аграрний сектор і т. д), наступний рік може бути радісним в плані зарплат для робочих спеціальностей, переконана Мазур.

Хто може розраховувати на підвищення зарплати:

  • аграрії
  • терапевти, педіатри та сімейні лікарі;
  • страховики та фінансисти.

До того ж, як свідчать дані офіційної статистики, Україна платить великі зарплати тим, хто зайнятий у сфері авіації – більше 20 тисяч гривень. Працівники фінансової і страхової сфери отримують 16,2 тисяч, IT – 14,4 тисяч. Проте слід врахувати, що в статистиці враховуються лише біла зарплата. Так що, якщо частина суми доплачується в «чорну», то Держстат її не може бачити.

Нагадаємо, українцям розповіли, наскільки подорожчав газ, і це не 23,5%


Як раніше повідомляв "Знай.ua", Пенсії в 2019 році: українцям розповіли про неминуче

Також "Знай.ua" писав про те, що Економія до 40%: як зменьшити суму в платежках, реальний приклад