З приходом холодів та дуже дорого опалюваьного сезону більшість українців турбує питання економії. Так, мешканці багатоповерхівок об'єднуються та намагаються зробити будинок енергоефективним, щоб заощадити тепло та сімейні бюджети.

Як заощадити тепло та гроші в опалювальний сезон – знають у Харкові. Мешканці кількох багатоповерхівок заради енергозбереження подолали усі бюрократичні перепони. Тепер отримали теплі будинки та заощаджують кошти.

комуналка

Харків'янин Леонід Корсун мешкає в багатоповерхівці понад 10. Розповідає, що постійно знаходить шляхи вирішення проблем, пов'язаних з використання енергоресурсів. За словами чоловіка, раніше на сходах гуляв вітер – тепер це один із найтепліших будинків у середмісті, - передає "5 канал".

Леонід, фізик за освітою, переконав мешканців у необхідності провести ряд змін і результатом задоволені усі.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

опалення

По перше, встановили у під'їзді нові вікна. Після цього замінили тепловий котел у будинку, він не лише дає більше тепла, але й економініший у кілька разів за старий.

"Зазвичай у 16-поверховому будинку витрата номінальна 5,5-6 кубів. На даному лічильнику, ось зараз, на ньому витрата йде всього лише 2 куба", – демонструє затрати тепла підрядник.

Власний теплопункт дозволяє регулювати температуру у батареях, зважаючи на погоду. До того ж підтримується однакова температура на всіх поверхах.

За 10 років мешканці витратили на модернізацію будинку майже півмільйона гривень. Натомість отримали 40% економії.

До прикладу, минулого опалювального сезону в кожній квартирі заощадили до трьох тисяч гривень на місяць.

"Зараз сусідній будинок і у нас приклад бере. Ми так змагаємося, в хорошому сенсі... Ми йдемо по схемі не тільки теплоенергозбереження, а за схемою того, щоб будинок був комфортний для життя", – наголошує член ініціативної групи будинку Лілія Желіховська.

Третину витрат з утеплення будинку компенсувала міська влада в рамках програми енергоефективності житла.

"Слухають, прямо очі загоряються. Але коли доходить до того, що потрібно вже зробити, на цьому ентузіазм згасає. Більшість – це скептики, або ті, хто звик, що їм все винні", – бідкається начальник відділу Департаменту ЖКГ міськради Вікторія Богатир.

Однак практика показує, що далеко не всі намагаються слідувати приклад багатоповерхівки, в якій мешкає Леонід Корсун. Поки з 8 тисяч харківських будинків до програми енергозбереження долучилося лише 5 багатоповерхівок.

Нагадаємо, українцям розповіли як цілком законно зменшити суми у платіжках.

Як повідомляв портал Знай.ua, киянам пообіцяли не підвищувати тарифи.

Також Знай.ua писав про те, що багато українських міст ризикують залишитися без тепла.

Дивіться: Як відпрацювати борги по комуналці