В Україні опалювальний сезон ризикує опинитися рекордно дорогим, адже зовсім нещодавно уряд значно збільшив ціну блакитного палива.

Про це повідомляють ЗМІ.

Експерти, відзначають, що найбільше по вартості тепла вдарить подорожчання газу на цілих 23,5%, через що більшість підприємств піднімуть тарифи на 14-17%.

При цьому вартість комуналки залежить не тільки від "газового рішення" уряду, а й від позиції місцевої влади.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

У свою чергу нинішній прем'єр спробував заспокоїти українців, зазначивши, що тарифи не зростуть на десятки відсотків, адже на загальнодержавному рівні вони зросли лише на 23,5%.

"Коли я чую, що тарифи на тепло і воду можуть зрости на 70%, у мене питання: з якого дива це повинно статися? Люди повинні зрозуміти, що питання ціни газу є важливим для формування тарифів. Але ми порахували: якщо газ подорожчав на 23%, то тарифи на тепло повинні підвищуватися не більше ніж на 16%", - заявив днями прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Проте в Одесі мабуть не послухали слова Гройсмана та вже заявили, що подекуди нові тарифи сягатимуть 72%, якщо немає лічильника.

В середньому на опалення "двушки" витрачають 1,5 Гкал тепла. Отже, по порівняння з минулим сезоном тепло подорожчає з 1843 до 2832 грн. Тобто, майже на 1000 грн більше.

На спеціально зібраних громадських слуханнях підприємство спробувало пояснити вражаючий стрибок цін. Мовляв, хоч газ і подорожчав всього на 23%, то вартість води збільшилася в 2,1 рази, а зарплати виросли в 1,9 рази. До того моменту, як нові тарифи на опалення вступлять в силу, їх повинна затвердити Національна комісія в сферах енергетики і комунальних послуг.

Правда, вода і зарплати зросли і в інших населених пунктах, а серед великих міст тариф на тепло на 72% пропонують підняти тільки в Одесі.

Як платити менше

Разом з тим експерти все ж розповіли, що єдиним способом зменшити платіжку є скорочення обсягу споживання палива. Але, щоб при цьому не мерзнути, доведеться впроваджувати заходи з енергоефективності. В першу чергу переконатися, що в підвалі встановлений індивідуальний тепловий пункт і є лічильник. Наступний крок - утеплити стіни будинку по периметру.

Нагадаємо, влада не дасть українцям сісти на два пільгові стільці.

Як повідомляв "Знай.ua", хто може отримати пільги на комуналку.

Також "Знай.ua" писав, що вигідніше обрати українцям субсидію чи пільги.

Уряд офіційно повідомив, як зростатиме ціна на газ для населення