Щороку в цей день працівники української гідрометеорологічної служби відзначають своє професійне свято, встановлене Указом президента України №208/2003 від 11 березня 2003 року.

День синоптиків України 2018: історія свята

Державна гідрометеорологічна служба, яка функціонує в системі ДСНС, відіграє важливу роль в отриманні даних про поточні та очікувані погодні умови в нашій країні. Так, синоптики регулярно збирають і обробляють дані про сучасний клімат, його можливі коливання та зміни в майбутньому, прогнозування та попередження стихійних явищ.

Як відомо, Метеорологічна служба України була заснована в 1921 році, а в 1929 році об'єднана з гідрологічною службою, ставши Гідромеорологічним комітетом, який у 1940 році був перейменований в Управління гідрометеорологічної служби СРСР.

Після становлення незалежності України головною метеорологічною організацією став Укргідрометцентр Міністерства надзвичайних ситуацій. Крім того, наша країна складається у Всесвітній метеорологічній організації — міжурядової спеціалізованої установи ООН в області метеорології.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Цікаві факти про діяльність синоптиків в Україні

На сьогоднішній день у метеорологів, гідрологів, синоптиків є можливість передчасно вжити заходи до запобігання можливих збитків від небезпечних явищ погоди. Цілодобово в Гідрометеорологічній службі працює більше тисячі пунктів спостережень за станом атмосфери і водних об'єктів.

Варто уточнити, що щорічно українські гідрометслужби дають близько 275 тисяч прогнозів і попереджень, у тому числі близько 1,5 тисяч оперативних інформацій та спеціальних доповідей; більше 7 тисяч щоденних гідрометеорологічних бюлетенів, близько тисячі агрометбюлетенів, близько 80 тисяч метеорологічних і 100 тисяч авіаметеорологічних прогнозів, а також близько 5 тисяч попереджень про небезпечні і стихійні явища природи.

Більш ніж 5 тисяч працівників усіх рівнів щодня доводять свою високу кваліфікацію і любов до своєї справи, що дає можливість державній гідрометслужбі належним чином виконувати свої важливі завдання.