Українська православна церква Московського патріархату категорично відмовилася брати участь в Об'єднавчому Соборі, більш того – вигадала покарання для тих, хто його відвідає попри заборону.

"Нашою церквою було прийнято соборне рішення, яке є обов'язковим для виконання всіма вірними Українській православній церкві (МП). Це стосується і єпископату, і духовенства, і мирян. У цьому рішенні сказано конкретно, що брати участь у так званому "об'єднавчому соборі" ніхто з нас не може", - підтвердив митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

За його словами, деякі єпископи можуть не зважати на це рішення, але такий крок розцінюватимуть, як "канонічне правопорушення":

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Все, що йде врозріз з канонічним правилам і тими рішеннями, які прийняті Українською православною церквою, буде розцінене як канонічне порушення, за яким йтиме відповідне дисциплінарне стягнення", - заявив Антоній.

На питання, в чому полягатиме дисциплінарне стягнення і чи може воно бути у вигляді заборони на служіння, митрополит УПЦ МП сказав:

"Рішення прийме священний синод відповідно до церковних канонічних правил".

Як відомо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській православній церкві. Також синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви. В УПЦ МП заявили, що їхня участь в об’єднавчому соборі неможлива.

Згодом Вселенський патріархат повідомив, що об'єднавчий собор Української православної церкви відбудеться в грудні 2018 року.

Дивіться: архієрейський собор Константинопольського патріархату

Нагадаємо, польські православні зреклися України.Як повідомляв "Знай.ua", Філарет назвав дату Об'єднавчого собору. Також "Знай.ua" писав, ЗМІ дізналися про нову дату Об'єднавчого собору в Києві.