Українську ГТС (газотранспортну систему), до спільного управління якої запросили інвесторів зі США, оцінили приблизно в 14 млрд доларів.

Таку ціну назвав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час Українського нафтогазового інвестиційного форуму, повідомляє "Укрінформ".

"Вартість української ГТС становить близько 14 млрд дол. Будь-який керуючий компанії, в якому б форматі вона не була б заснована, має забезпечити державі прибутковість на цей капітал згідно з тією вартості, яку встановлює регулятор. Незалежно від формату, треба знайти такий механізм, який цей дохід забезпечить державі ", - сказав Коболєв.

У той же час глава "Нафтогазу" зазначив, що у європейських компаній зараз немає бажання купувати українську ГТС при такій оцінці.

Зазначимо, що в першому півріччі 2019 року планується створити консорціум із західними партнерами для управління українською ГТС. Глава "Нафтогазу" уже повідомив, що Кабмін найближчим часом внесе до ВР пропозиції щодо умов консорціуму.

Наразі "Нафтогаз" ще об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг на сьогодні є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопроводами територією України.

Однак у вимогах Третього енергетичного пакета, зобов'язання щодо виконання яких взяла на себе Україна, прописано поділ функцій постачання і транспортування газу. Щоб виконати взяті на себе зобов'язання, в Україні збираються відділити від "Нафтогазу" транспортування природного газу – так званий анбандлінг.

Урядом вже затверджений план анбандлінгу, але згідно з газовим контрактом з російським "Газпромом", Україна не має права виділити зі структури "Нафтогазу" окремого оператора ГТС без згоди російської сторони. "Газпром", зрозуміло, свою згоду на це не дає.

Термін контракту з російською компанією закінчиться наприкінці 2019 року. З огляду на це "Нафтогаз" активно проводить підготовчі заходи для відділення оператора ГТС в незалежну структуру.

Нагадаємо, Коболєв назвав Україну "фейл-кейсом"

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Як повідомляв портал Знай.ua, "Нафтогаз" купує співробітникам дорожезні айфони

Також Знай.ua писав, стало відомо, скільки заробляє глава "Нафтогазу".