На тлі здорожчання як продуктів харчування, так і інших предметів щоденно вжитку, більшість українців вигадують способи, як заощадити зайву копійку сімейного бюджету. Популярними особливо сьогодні стають секонд-хенди, де можна придбати одяг за копійки. Але чи безпечні такі покупки та звідки їдуть до України усі ці вживані речі?

Усі ці деталі зясовували журналісти, - передає телеканал "Україна".

Продавці "секонду" переконують, що у їх торгових точках одягаються близько 80% українців, адже це дешево. Однак тотальне підвищення цін не оминуло навіть їх.

Якщо раніше найдорожчі речі коштували пару десятків гривень, то зараз там можна знайти речі, особливо верхній одяг та взуття і за тисячі та більше гривень.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Звідки їде

Вживаний одяг та взуття у всіх країнах збирають майже однаково. Але скрізь для того, щоб віддати безкоштовно тим, хто потребує, інакше кажучи - це гуманітарна допомога.

Але і на цьому умільці швидко зробили досить прибутковий бізнес.

Одяг та взуття збирають найбільше в Європі, наприклад, в Німеччині двічі на рік, менше в Нідерландах, Сполучених Штатах та інших країнах.

Потім речі надсилають як гуманітарну допомогу.

Втім є і комерційні організації, які також приймають вживані речі. Потім вони йдуть на сортування. Частина йде на переробку, інша - на прилавки.

Чим пахне та у чому небезпека

До України такий одяг приходить, пройшовши попередн обробку. Це перевіряють на митниці та видають спеціальні документи, які підтверджують контроль.

Чи дійсно секонд обробляють формальдегідом?

Лабораторна експертиза, куди журналісти віддали речі з українських точок реалізації, показала, що і деяких речах дійсно є наявний формальдегід. Всього 13 мкг/г, при нормі в 75.

Тобто санітарні норми та правила відповідють вмісту речовини та ph. А після прання формальдегід вимивається повністю.

А от в дитячих джинсах в лабораторії виявили перевищений рівень кислотності, проте прання також все виправила.

Дивіться: Все про дешевий одяг з-за кордону

Нагадаємо, спеціалісти розповіли, як весело відсвяткувати Новий рік та максимально заощадити.

Як повідомляв портал Знай.ua, українським водіям підказали, як зекономити в три-чотири рази на автострахуванні.

Також Знай.ua писав про те, що українцям повідомили, хто може отримати знижку 80% на оплату комуналки.