Іноземні виробники мінеральних добрив збільшили поставки продукції в Україну на 57% порівняно з минулим роком, попри введені антидемпінгові мита, насамперед – проти Російської Федерації.

Про це заявив радник президента Союзу хіміків України Ігор Гольченко, передає «Деловая столица».

«Імпортери знайшли способи обходити антидемпінгові мита. Тому економічний ефект від введених захисних заходів виявився не таким істотним, як очікувалося. В цілому, за поточними результатами 2018 імпорт добрив зріс до 57% у загальному обсязі споживання, в той час, як до 2014 року імпорт становив менше 15%. Частина імпорту з РФ зараз перерозподіляють між собою Білорусь, Казахстан, Узбекистан, Литва, Польща і Туреччина», – пояснив експерт.

При цьому він відзначає незадовільну якість імпортованої продукції, яка загрожує серйозним зниженням врожайності зернових.

«Найчастіше сертифікати якості не надаються при імпорті, особливо з Росії, щоб приховати або виробника, якщо той під санкціями, або щоб не платити антидемпінгове мито. Будь-який контроль якості або хімічного складу добрив, що ввозяться, на кордоні не проводиться, хоча Союз хіміків України неодноразово звертався до Державної митної служби та в ДФС з вимогою проведення контролю хімічного складу добрив. Але жодної конструктивної відповіді або дії з боку цих органів ми так і не дочекалися», – розповідає Ігор Гольченко.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Як повідомляється, в Україні протягом кількох років працює чорний ринок мінеральних добрив, на який під виглядом оригінальної продукції через залізницю та морські порти завозиться російський контрафакт під торговими марками Білорусі, Казахстану, Узбекистану та інших країн.

За даними Союзу хіміків України, тільки за період червня-вересня цього року два найбільших російських виробника «Дорогобуж» і «Уралхім» поставили майже 190 тисяч тонн добрив.