Одні з найбільш родючих ґрунтів у світі – українські черноземи, стрімко втрачають свої характеристики. За останнє сторіччя кількість гумусу в грунтах знизилася з 12% до 3-4%.

Ці процеси провокує постійне розорювання земель і забруднення ґрунту залишками пестицидів і мінеральних добрив. Для збереження властивостей чорноземів та багатих врожаїв, потрібно використовувати передові технології землеробства.

Про це повідомляє кандидат біологічних наук, начальник агробіологічної лабораторії НДІ "Інститут здоров'я рослин" Володимир Конограй.

Українські чорноземи є найбільш освоєними ґрунтами, тому потенційний ресурс розширення орних площ в чорноземній зоні майже вичерпаний. Такий розвиток землеробства в Україні викликало надмірне розорювання чорноземних грунтів – до 80%, а в деяких областях, наприклад, у Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській – понад 90%.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

При цьому, середня розораність території Західної Європи становить 31%, Індії – 30%, Китаю і США – 25%, Англії, Канади, Німеччини – 25 – 45%.

Це веде до того, що змивається самий багатий органікою шар грунту, де містяться запаси рухомих форм поживних речовин і фізіологічно активних сполук.

Для збереження родючості ґрунту потрібен цілий комплекс заходів. Потрібно грамотно працювати з посівними площами, дотримуватися планів сівозміни, регулярно проводити заходи проти ерозії, використовувати органічні системи удобрення, ефективніше застосовувати мінеральні добрива.

Нагадаємо, ціни злетіли далі нікуди, у всьому звинувачують погоду. найпопулярніші овочі подорожчали на 50%, а з нового року ще більше злетять у ціні.

Як повідомляв "Знай. ua", українці ризикують залишитися без хліба, ціла галузь під загрозою. Надіям аграріїв, які намагаються заощадити, не судилося виправдатися.

"Знай. ua" писав, що зростання цін перетворив улюблена страва українців у делікатес. Національне блюдо подорожчало в два рази.