Сьогодні більшість українців живуть "від зарплати до зарплати" та на всьому доводиться економити. На тлі зростання цін громадяни в нашій країні відмовляють собі в делікатесах, купують лише найдоступніші продукти, проте все одно за місяць сума відчутно б'є по бюджету.

В умовах жорсткої економії необхідно, щоб харчування було доцільним. Експерти розповіли, як харчуватися та де купувати продукти, щоб заощадити.

ринок

Ринок чи магазин?

По можливості треба обмежити закупівлі в супермаркетах і піти на ярмарки або на ринки.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Хоча це займає більше часу, але там ви знайдете натуральні продукти.

Сезонні продукти

В сезон віддайте перевагу свіжим овочам та фруктам. Не купуйте овочі в супермаркетах не в сезон. Вони в рази дорожчі, та й користі з таких не багато. Ціни на більшість фруктів, овочів, динь і кавунів, влітку і восени падають втричі і більше, а ось пучочки зелені на ринку стають не тільки дешевше, але і товщі.

Харчування та відпочинок

У літньо-осінній період вибирайтеся всією сім’єю за місто, в ліс. Але при цьому, заздалегідь підготуйтеся і перегляньте поради знайомих, колег і сусідів про грибних і ягідних місцях у регіоні. На додачу до величезного задоволення від прогулянки і спілкування з природою, запасом енергії і бадьорості ви принесете повні кошики дарів.

Домашні заготовки

Варто пам’ятати, що на літні вітаміни час пройде. Не забуваємо про зиму. Коли влітку вдосталь овочів та ягід, не полінуйтеся та зробіть, як це робили наші мами та бабусі. У кого є дача та власний город - це подвійна економія.

Заготовте консервацію. Огірочки та помідорчики, відкриті взимку не лише потішать вас смаком, а й нагадають про прекрасні літні дні, а приготовані страви власноруч будуть вдвічі смачніші.

Готуємо вдома

Втім, це правило застосовується тільки до тих продуктів, які ми найчастіше купували в магазинах, але цілком під силу їх приготувати і вдома. Адже більшість страв не вимагає спеціального обладнання і знання технологій, до того ж не забирає надто багато часу.

м'ясо

Мова не йде про макарони чи масло. Однак від ковбас можна відмовитись. Купіть краще шматок м'яса та приготуйте вдома буженину. Зусиль потрібно не так вже й багато, проте смак з магазинною не зрівняється.

Печіть пироги і тістечка. Згадайте своє дитинство і запитайте у батьків, як вони роблять смачні пиріжки і з чим вони бувають: з м’ясом, з сиром, з ягодами, картоплею, гарбузом і капустою. Варіантів маса. І головне, не бійтеся експериментувати.

Коли ви готуєте страву за рецептом, в якому є якийсь рідкісний інгредієнт, не бійтеся шукати йому заміну. Страва може бути першокласним і без дорогих складових, соусів, спецій. А дорогі продукти цілком можливо замінити на більш дешеві.

гроші

Вивчайте ціни

Вивчати і зіставляти ціни – це дуже корисне заняття. Так вас точно не обдурять на касі, і до того ж ви не переплатите. Адже часто ми купуємо досить дорогі товари, навіть не здогадуючись про існування дешевих аналогів. Наприклад, свіжі продукти – це добре і корисно, але можна купити теж саме і без втрати якості – в замороженому вигляді. А вивчаючи ціни в різних магазинах можна знайти той вигідний, в якому постійно купуються продуктів коштує дешевше. Втім, навіть в одному магазині один і той же товар можна придбати за різною ціною. Наведемо приклад м’ясо. Ціна різниться в залежності від відруби, різниться вартість свинини і яловичини. Тому, коли йдете за покупками, визначитеся, що ви будете готувати, і скільки продукту вам потрібно.

Інший приклад – курка. Ціла тушка коштує дешевше, ніж її складові частини, а вистачить її надовго. Тому купіть курку цілком, розділіть на частини у відповідності зі стравами. Теж саме можна зробити і при купівлі риби. Прикладів достатньо. Тому дивіться на цінники і зрозумійте, що ви хочете отримати і що отримаєте за власні гроші.

Нагадаємо, експерти розповіли, як зекономити час вранці та все встигнути.

Як повідомляв раніше Знай.ua, який курс валют заклали депутати в дербюджет 2019.

Також Знай.ua писав, що українцям показали будинки, які зекономлять гроші.