Історія свята

Згідно з Євангелієм, спочатку Матфій був митарем, збирав мита, що вважалося жахливим заняттям. Але до того моменту, поки Христос не покликав його слідувати за собою. Після цього Левій залишив все своє життя і пішов за Ісусом, невідлучно перебуваючи з ним та іншими учнями в подальшому. За переказами Сократа і Нікіфора, Матфій проповідував в своїх подорожах слово Боже: в Мідії, Сирії, Персії, Азіатській Ефіопії і в Індії. В Ефіопії йому довелося читати Євангеліє племені антропофагів (людожерів). Він зцілив родичів князя Фульвіана від одержимості біснуванням. Князь спочатку здивувався і навіть вшанував Матфія, але потім його проповіді навели гнів на Фульвіана. В результаті Матфій помер мученицькою смертю. Минув деякий час, і князь відрікся від влади, став християнином і взяв собі ім'я Матфій.

Левія Матфія вважають автором Євангелія від Матфія, яке було написано арамейською мовою. З єврейської на грецьку його переклав або Іоанн Богослов, або апостол Яків. У його Євангелії розказано в основному про те, що Ісус - Месія, обіцяний Богом, посланий Богом, походить з роду Давида і Авраама, а також пронього сповіщали пророки в Старому Завіті.

Традиції та обряди

Хоча цей день (на Русі його називали Матвієв день) припадав на перші дні Різдвяного посту, люди все одно за звичаєм ходили в гості. Стіл накривали пісний і досить скромний, особливо якщо це були середа або п'ятниця. Але багато розмовляли по душам. Такі походи навіть прийнято було називати Матвіївськими посиденьками, а предки говорили: «Поганий Матвій, коли не почастував гостей».

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Звичайно ж алкоголю теж не було на столі, але їх заміняв гарячий збитень, те що треба в цю погоду. Хоча рецептів для збитню було дуже багато, але в усіх них основний інгредієнт - це мед. Часто додавалися різні спеції: кориця, лавровий лист, гвоздика, цілющий трави (м'ята, чебрець, материнка).

Які є заборони

За повір'ям наших предків, всі прикмети в цей день збуваються. Тому обдивіться одяг, щоб не вийти і дому в одязі навиворіт, не свистіти в приміщенні, переступати поріг, коли щось віддаєте, не ходіть в одному черевику, не сидіть на столі. Ножі і ключі краще теж не залишати на столі.

Ще сьогодні буде сильно розігрівати гнів і агресію проти вас червоний колір. Не надягайте нічого червоного, щоб не стати мішенню для «биків». Також сьогодні варто трохи менше дивитися у дзеркало.

Раніше Знай.ua повідомляв, через перекриття доріг по всьому Києву Новий рік обернеться для столичних водіїв сущим пеклом

Нагадуємо, ми вивели алгоритм ідеальної сукні на Новий 2019 рік

Також Знай.ua повідомляв кому категорично не можна обмежувати себе в їжі в Різдвяний піст .