Різдвяний піст починається 27 листопада і закінчується 6 січня наступного року, в Святвечір. Це досить суворий піст, хоча в ньому менше вимог, ніж у Великому.

Як харчуватися в різні періоди посту

У поста є три етапи:

  • 27.11-19.12
  • 20.12-1.01
  • 2.01-6.01

Ці етапи різні за суворістю. У перший період в понеділок, середу і п'ятницю можна їсти тільки сиру їжу, не приготовлену за допомогою вогню. Але квашені овочі їсти можна. Заборонені різні продукти м'ясного походження: молоко, м'ясо, ковбаси, масло, жир і тд. По вівторках і четвергах дозволено їсти гарячу їжу і можна навіть додати в неї рослинне масло. А на вихідних і в День Святого Миколая можна випити вина. Також в суботу та неділю дозволяється їсти рибу. Зазвичай в цей час їдять бобові, овочі, горіхи, мед, фрукти і каші.

На другому етапі не можна їсти рибу взагалі і пити вино.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

На останньому етапі рослинне масло додається тільки у вихідні та свята. А останній день посту потрібно провести в голодуванні до першої зірки. Увечері їдять пісні страви, перша з яких - кутя.

Календар харчування по дням

У цих всіх етапах і дня дуже легко заплутатися. Тому ми підготували календар по днях.

Строгий піст означає, що до вечора їсти нічого не можна. Сухоядення - тільки сирі овочі або квашені, без теплової обробки, але можна хліб, зелень, фрукти, горіхи, оливки, настої і відвари трав, квас, відвари з фруктів і ягід. Олію в страви додають тільки рослинну.

Не забувайте!

Дуже важливо враховувати стан здоров'я. Наприклад, піст можна послабити для дітей, людей похилого віку, матерів-годувальниць та вагітних жінок. Під час цього посту важливо дотримуватися правил харчування, але більш важливе духовне очищення.

Раніше Знай.ua повідомляв, через перекриття доріг по всьому Києву Новий рік обернеться для столичних водіїв сущим пеклом

Нагадуємо, ми вивели алгоритм ідеальної сукні на Новий 2019 рік

Також Знай.ua повідомляв кому категорично не можна обмежувати себе в їжі в Різдвяний піст .