День Прокла

В цей день весь православний світ відзначає День святого Прокла, який в 5 столітті служив архієпископом у Константинополі.

Наші предки вірили: «На Прокла проклинай нечисть». Це потрібно було робити, щоб злі сили не вийшли з-під землі, де вони ховалися від морозів, і не руйнували будинки і життя людей. Ще до цього періоду остаточно прокладалася зимова дорога. «До Прокла не чекай від дороги пуття», — говорили на Русі.

Народ в цей день традиційно спостерігав за погодою. Вважалося, що якщо на Прокла випаде сніг, то 3 червня буде дощити. Іноді по погоді цього дня судили про весь червень. Якщо на Прокла співав снігур, а сорока ховалася під стріху – це віщувало суворі хуртовини.

Міжнародний день людей з інвалідністю

У 1992 році Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією №47/3 проголосила 3 грудня Міжнародним днем людей з інвалідністю (International Day of Persons with Disabilities), з метою просування прав цих людей у всіх сферах суспільного життя, а також залучення уваги широкої громадськості до проблем людей з інвалідністю.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

У 2006 році Генасамблея ООН прийняла Конвенцію про права людей з інвалідністю, яка є правозахисним документом з орієнтацією на соціальний розвиток. Конвенція вступила в силу 3 травня 2008 року, а її принципами є: повага до притаманного людині достоїнства і особистої незалежності; недискримінація; повне й ефективне залучення та включення в суспільство; повага особливостей людей з інвалідністю та їх прийняття як компонента людської різноманітності й частини людства; рівність можливостей; доступність; рівність чоловіків і жінок; повага країн здібностей дітей з інвалідністю і повагу їх права на індивідуальність.

Ханука

3 грудня іудеї по всьому світу відзначають Хануку — свято свічок, які запалюють на честь дива, що відбулося при освяченні Храму після перемоги війська Ієгуди Маккавея над військами царя Антіоха в 164 році до нашої ери. Це свято починається 25-го числа єврейського місяця кислева і триває більше тижня.

Іменини в цей день

Олександр, Олексій, Анатолій, Ганна, Арсеній, Василь, Володимир, Григорій, Омелян, Іван, Іларіон, Йосип, Ісак, Макар, Микола, Прокл, Тетяна, Фекла.