Щорічно 11 листопада католики з усього світу відзначають День святого Мартіна (St. Martin's Day). Це велике свято на честь дня пам'яті про єпископа Мартіна Турського. Докладно про історію та традиції свята читайте в нашій статті.

День святого Мартіна 2018: історія свята

Святий Мартін завжди вважався покровителем бідняків, солдатів, сукноробів, домашніх тварин і птахів, а також альпійських пастухів. За легендою одного разу легіон, в якому служив Мартін, наблизився до французького міста Аміс.

святий Мартин

Осінь була дуже холодна і солдати, мріючи про тепле вогнище, прискорили крок. Коли вояки увійшли в міські ворота, не помітили, що сиділа біля міських воріт стара, напівоголена людина. Від холоду і голоду він цокотів зубами і тремтячим голосом просив милостині. Але ніхто з військовослужбовців не відреагував на благання - вони не удостоїли жебрака навіть поглядом.

Під час походу Мартін очолював легіон. Він сидів на коні в щедро прикрашеній, довгій червоній накидці. Коли він побачив голодного жебрака, що просить милостиню, то відразу зупинив легіон і дістав свій могутній меч. Солдати стояли здивовані. Однак Мартін спокійно взявся лівою рукою за свою червону накидку і гострим мечем відтяв її половину, потім швидким рухом подав шматок накидки старому. Потім він зліз з коня, і дістав з сумки хліб, щоб віддати його жебракові. Старий хотів подякувати щедрого солдата, однак той вже в'їжджав у місто Аміс. Після цього випадку, згідно з легендою, багато товаришів по службі визнали Мартіна святим.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

святий Мартин

День святого Мартіна 2018: традиції католицького свята

У цей день у першу чергу запалювалися багаття на кожній вулиці, у кожному дворі. У ці вогнища кидали кошики, в яких нещодавно лежали плоди. Через ці багаття стрибали і влаштовували походи, запаливши смолоскипи від їх вогню. Перед святом всі віруючі вбиралися в святого Мартіна на коні, щоб взяти участь у великій святковій ході.

святкування Дня святого Мартина в Кам'янці-Подільському