Українці матимуть змогу розрахуватися за спожиті понад норму газ, воду або електроенергію зекономленою в попередньому місяці субсидією.

Цю інформацію повідомляє портал Teplo.gov.ua.

"До прикладу, сім’ї була нарахована жовтнева субсидія (неповний опалювальний місяць – ЕП.) у розмірі 550 гривень. Обов’язковий платіж домогосподарства 820 гривень. Але у жовтні спожито лише 13 кубометрів газу, за що сплачено його фактичну вартість - 92,26 гривень. В наступному місяці сім’я має право розрахуватися за спожитий понад норму газ зекономленою в попередньому місяці субсидією". йдеться у повідомленні

Крім того, в уряді розповіли, що, наприклад, коли у листопаді обов’язковий платіж становить тисячу гривень за соціальною нормою 400 кубів газу, а фактично використано лише 100 кубів. Залишок - 300 кубів - можна використати у більш холодні місяці, до прикладу у грудні-січні.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У повідомленні підкреслено, що нікому нічого повідомляти не потрібно, адже ці суми мають зазначатися надавачем послуг у платіжці як переплата (з мінусом).

Субсидіант має право платити лише вартість фактично спожитої послуги, якщо вона не перевищує обсягу обовязкового платежу.

Якщо розмір обов’язкового платежу за певну послугу становить 200 гривень на місяць, але домогосподарство реально її спожило тільки на 120 гривень, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 гривень.

"Сума субсидії, яку держава надала громадянам для оплати компослуг в розмірі соціальних нормативів, і яка не використана у минулому місяці родиною внаслідок економії електроенергії, газу чи води, має обов’язково зараховуватися постачальником послуги у рахунок плати за послуги наступних розрахункових періодів" прес-служба

"Якщо виконавець житлово-комунальної послуги "ігнорує" зекономлену субсидію і нараховує інакше, він порушує діюче законодавство. У випадку порушення таких прав, українці можуть звертатися із скаргами до керівників підприємств, що надають послуги, а у разі відсутності реагування - органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування" порадили в Кабміні

Нагадаємо, хто отримає "живі" гроші в першу чергу в рамках монетизації субсидій.

Як раніше повідомляв портал "Знай.ua", з Нового року українцям передбачено збільшити практично всі види соціальної допомоги.

Раніше портал "Знай.ua" писав, що депутати заклали не дуже втішний курс долара на наступний рік. Чого чекати та як це відобразиться на житті простих українців.