Представники Української православної церкви Київського патріархату закликали користуватися першоджерелами, а не ширити чутки про майбутнього предстоятеля єдиної помісної УПЦ.

Про це на сторінці у Facebook проінформував керівник інформаційного відділу УПЦ КП, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

На думку архієпископа, із наближенням об’єднавчого собору зросла кількість "релігієзнавців" та коментаторів теми. За його словами, патріарх Філарет 19 листопада розповів, як буде діяти, в разі висування від УПЦ КП його кандидатури в предстоятелі.

патріарх Філарет
патріарх Філарет

"Кожен вважає себе стратегом, побачивши бій зі сторони". Хоча є низка речей, які коментувати ще не час, бо праця триває, і шум навколо них зчиняється не для її успіху, а якраз навпаки. Якою буде моя відповідь на пропозицію про обрання, якщо вона буде оголошена офіційно на соборі - я також офіційно повідомлю собору. Прошу послуговуватися першоджерелом, а не коментарями чуток, поширення яких лише перешкоджає досягненню рішень, прийнятних для всіх учасників процесу. Є речі, на які мовчання - найкраща відповідь ", - пояснив Євстратій.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

Як відомо, 5 грудня релігієзнавець Андрій Ковальов, який раніше працював в інформаційному відділі УПЦ КП заявив, що Філарет не буде балотуватись на посаду предстоятеля Єдиної помісної української церкви.

Патріарх Філарет
Патріарх Філарет

Українська автокефальна православна церква (УАПЦ) не подаватиме кандидатуру на пост предстоятеля майбутньої помісної православної церкви. 5 грудня, виступаючи на Форумі місцевого самоврядування в Києві, президент Петро Порошенко заявив, що 15 грудня відбудеться об'єднавчий собор, щодо української автокефалії.

Томос для України
Томос для України

Російська церква не визнає такого рішення і називає його неканонічним. 29 листопада стало відомо, що синод Вселенського патріархату підготував конституційну хартію (статут) для української церкви. Президент Петро Порошенко оголосив, що на синоді Вселенського патріархату було схвалено текст Томосу про надання незалежності українській церкві.

Дивіться: Останній крок України до Томосу

Нагадаємо, співробітники СБУ провели обшуки в будинку і на фермі намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла. Як повідомляв "Знай.ua", розсекречено статут для автокефальної церкви в Україні. Також "Знай.ua" писав, Порошенко назвав дату і місце Об'єднаного собору.