Журналіст Артем Овдієнко розповів, як від українців намагались приховати величезну проблемну позицію через надання Томосу.

Про це повідомляє "24 Канал".

Зокрема, він відзначає, що від українців майже сховали найбільш цікаву інформацію про ціну надання довгоочікуваної автокефалії. Йдеться про те, що на території України буде створено митрополію.

"Виявляється, Українська помісна православна церква не буде патріархатом – рівною серед рівних. Це буде лише митрополією, що напряму підпорядкована Константинополю", - зазначив Овдієнко.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Він додав, що створення в Україні митрополії означатиме лише те, що після надання офіційного Томосу українська церква не зможе користуватись всіма правати автокефалії самостійно. Їй доведеться спочатку запитувати дозволу у Константинополя з великої кількості питань.

"Це означатиме, наприклад, що українській церкві буде заборонено відкривати приходи за кордоном, вона буде обмежена у спілкуванні з церквами української діаспори – все буде дозволено лише через Константинополь. Усі можливі суперечки й конфлікти також можна буде вирішувати тільки через Вселенський патріархат", - відзначив журналіст.

Також він відзначив, що не до кінця зрозуміло, як пройде Об'єднавчий собор та чи оберуть на ньому єдиного патріарха. Адже й зараз між трьома церквами є істотні суперечки, проте, хто ж має очолити новостворену церкву.

"Ми все отримати його не можемо. Пророкували до Нового Року, але тепер точно не встигнуть. А все через наші внутрішні церковні чвари. Наче й спротив та саботаж з боку РПЦ та Московського патріархату відбили. Але тепер самі вітчизняні святі отці ніяк не спроможні домовитися, хто ж з них очолить майбутню українську помісну церкву. Тепер Константинополь не розуміє, кому ж Томос вручати", - додав журнаоіст.

Овдієнко також відзначив, що українські священники й зараз продовжують торгуватись за майбутні посади. Більше того владна верхівка країни намагається допомогти своєму ставленику отримати впливове крісло.

"Торги за посаду предстоятеля та розподіл сфер впливу серед церковників уже нас не дивують. Святі отці в Україні – ті ж політики, хоча звісно церква від держави відділена, всім відомо, так навіть в Конституції записано. То ж і чинний президент "просуває" свою людину в очільники помісної української церкви лише тому, що особисто з нею давно знайомий. Тому й впевнений, що ця людина з Московського патріархату свята й гідна посади. Так, до речі, вже було, з генпрокурором", - сказав журналіст.

Нагадаємо, Порошенко назвав дату і місце Об'єднаного собору.

Як повідомляв "Знай.ua", розсекречено статут для автокефальної церкви в Україні.

Також "Знай.ua" писав, що СБУшники навідалися з обшуком до Митрополита Києво-Перчерської Лаври і обзаздрилися.

Томос майже наш! Залишився всього один крок