Для українців оприлюднили головні положення проекту статуту для автокефальної православної церкви в Україні.

Томос в Україні
Томос в Україні

Уривки відповідного документу публікують українські ЗМІ.

У проекті статуту сказано, що вищим титулом в автокефальній церкві буде митрополит Київський.

"Митрополит Київський несе канонічну відповідальність за окормлення народу Божого в своїй архієрейській області та є Головою Архієрейського собору, Священного Синоду та Предстоятелем автокефальної Православної церкви в Україні", – сказано в документі.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

Томос в Україні
Томос в Україні

Українцям пояснюють, що таким чином вводиться грецька практика управління церквою, на чолі якої стоїть Митрополит Київський, а не патріарх, також замість Священного Синоду вводиться Річний Синод із 12 митрополитів, які змінюються щороку. А система виборів архієреїв, здійснення судочинства і так далі викладається за зразком статуту грецьких церков.

Вселенський патріарх Варфоломій
Вселенський патріарх Варфоломій

Водночас неформальним главою Православної церкви в Україні буде Константинопольський патріарх. У разі виникнення нездоланних проблем під час заміщення вакантної кафедри Київської Митрополії потрібно буде повідомляти Вселенського Патріарха, який вирішить ситуацію.

Окрім того у документі йдеться про право апеляції до Константинопольського патріарха, який буде вирішувати конфліктні ситуації.

"Архієрей, якому призначено покарання, пов'язане з позбавленням архієрейського сану, або зі скиненням із кафедри, або із забороною на здійснення богослужінь, що тягне скинення, може скористатися правом апеляції до Вселенського патріарха", – уточнюється в документі.

Томос в Україні
Томос в Україні

До повноважень автокефальних церков також входитиме процедура канонізації святих. Таким чином, архієрейський собор "піклується про отримання святого мира від Матері-Константинопольської церкви, ... готує пропозицію щодо внесення в святці нових святих і подає його в Священний синод Вселенського патріархату", який і здійснює акт канонізації.

Варто нагадати, що Об'єднавчий собор українських православних церков скличуть 15 грудня 2018 року. На соборі планують затвердити статут єдиної помісної церкви в Україні та обрати предстоятеля новоствореної церкви.

Томос для України
Томос для України

Нагадаємо, Синод Вселенського патріархату не надав Томосу українській церкві і не визначився з датою об'єднавчого собору, який повинен відбутися в Україні.

Раніше Знай.uа писав про те, що дата скликання Об'єднавчого собору буде визначена в грудні.

Також Знай.uа повідомляв, що у президента вважають, що процес отримання автокефалії завершиться у грудні.