Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав рішення Синоду Вселенського патріархату, який затвердив Томос і статут для помісної Української православної церкви.

За словами Парубія, рішення про затвердження Томосу є справою національної безпеки України

"Це прояв свободи духу, віри і справа честі для України. Це питання не тільки релігійне. Упевнений, що це питання національної безпеки і зміцнення української державності", - написав А.Парубій в своєму мікроблозі в Твіттері в четвер.

Він також зазначив, що Синод затвердив "робочу дату" проведення в Києві Об'єднавчого собору, який створить єдину православну українську церкву і обере її предстоятеля.

Нагадаємо, президент прокоментував рішення Вселенського патріархату. Порошенко назвав Томос грамотою повної духовної незалежності України.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Порошенко зазначив, що дату проведення собору оголосить патріарх Варфоломій.

"Залишився всього один крок до завершення цього процесу. Нашим православним ієрархам належить зібратися і провести Об'єднавчий собор. Обраному предстоятелю випаде честь отримати Томос з рук Вселенського Патріарха", - заявив Порошенко.

Як повідомляв портал Знай.ua, Вселенський патріарх Варфоломій напередодні надання Томосу про автокефалію для України затвердив проект статуту для Української православної церкви.

Також Знай.ua писав, під час служіння в рамках вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні 32-33 рр в італійському храмі сталось справжнє диво.