Народні депутати прийняли закон про нове маркування продуктів харчування. Законопроект набуде чинності після підписання президентом України Петром Порошенком та його публікації.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Депутати пояснили, що закон враховує всі правила маркування, якими вже давно користуються в Європі. У прийнятому законі є ряд нововведень, зокрема для букв на етикетках визначили розмір – вони стануть більшими на 10%. Також на етикетці обов'язково будуть писати, чи розморожувався продукт. Окремим шрифтом або кольором позначать складові, які можуть викликати алергію. А у заморожених товари будуть вказувати не тільки загальну масу продукту, а ще й масу льоду в ньому.

Крім того Закон України Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів зобов’язує маркувати товари, які розкладені на прилавках на вагу. На них має бути вказана інформація, скільки після відкриття упаковки продукт може зберігатися. Якщо такої інформації немає, або ж маркування незрозуміла, можна скаржитися і за це покарають.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

До того ж продукцію з неправильними етикетками вилучать з ринку. Товар змусять перемаркувати. Через нову обгортки товар може подорожчати, проте експерти говорять, подорожчання буде незначним.

Такий закон почне діяти через півроку. А продукцією, виробленою до цього, можна спокійно торгувати ще три роки.

Нагадаємо, депутати вирішили, скільки зароблятимуть українці.

Як повідомляв портал "Знай.ua" , Рада назвала прожитковий мінімум, українці хапаються за серце.

Також "Знай.uа" писав, що оприлюднені основні показники державного бюджету України на наступний рік.