У вересні 2015 року Генасамблея ООН своєю резолюцією (A/RES/69/323) проголосила 9 грудня Міжнародним днем пам'яті жертв злочину геноциду, вшанування їх достоїнства і попередження цього злочину (International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime). Ця дата була обрана, тому що в цей день у 1948 році Генасамблея прийняла Конвенцію про попередження злочину геноциду і покарання за нього.

Резолюція про запобігання геноциду була прийнята на 103-му пленарному засіданні 69-ї сесії на основі консенсусу, її схвалили 80 країн-членів Асамблеї. Варто відзначити, що ініціатором документа була Вірменія. Справжня резолюція націлена на додаток зусиль Вірменії, спрямованих на стимулювання та консолідацію міжнародної діяльності у боротьбі проти злочину геноциду.

На сьогоднішній день факт геноциду вірмен в Османській імперії в 1915 році визнано багатьма державами, а також Європарламентом і Всесвітньою радою церков. Як відомо, гоніння і переслідування вірмен в Османській імперії почалися ще з кінця 19 століття, а в 1915 році було знищено понад 1,5 мільйона чоловік.

Виступаючи на засіданні Ради голів МЗС країн ОБСЄ, міністр закордонних справ Вірменії Едвард Налбандян сказав: «Як народ, що пережив катастрофу геноциду, ми морально зобов'язані внести свій внесок у міжнародні зусилля по запобіганню злочинів проти людства».

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Також він підкреслив, що в 2015 році відзначалося 100-річчя геноциду вірмен – першого геноциду 20 століття, і тоді весь світ засудив цей злочин і висловив свою солідарність і підтримку вірменського народу.

Головна відповідальність за попередження та припинення геноциду покладається на державу, в якій цей злочин вчиняється. І відзначено, що важливим фактором у запобіганні геноциду є боротьба з безкарністю за цей злочин.

Приймаючи цю резолюцію без голосування, всі 193 держави-члена тим самим підтвердили, що кожна окрема держава відповідальна за захист свого населення від геноциду, що така відповідальність передбачає попередження цього злочину, в тому числі підбурювання до нього.