На власників житла, що здається в оренду, чекають гігантські штрафи. За що каратимуть гривнею господарів зайвих квадратних метрів?

У Верховній Раді зареєстровано відразу кілька проектів закону, які передбачають ввести нові обмеження з використання житлового фонду.

Працювати у квартирі

Раніше житло, яке здавалося в оренду під офісні приміщення чи використовувалося в якості хостлів, тепер потрапляє під сувору заборону на подальше використання його в таких цілях.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Новий закон змусить власників використовувати його лише за призначенням.

Як зазначають автори законопроекту, на сьогодні пряма заборона існує тільки на використання квартир під промислове виробництво. Щодо інших видів діяльності формулювання або нечіткі, або суперечать одна одній в різних законодавчих і нормативних актах. І це призводить до того, що житло активно використовується і під офіси, і під магазини, і під готелі з хостеламі, і т.д. Причому, щоб не розбиратися з законодавчими хитросплетіннями, власники роблять все "втемну", не переводячи приміщення в нежитловий фонд і не реєструючи свою діяльність. А відповідно, не сплачуючи податки і збори.

Таким чином, новий документ говорить, що житло в багатоквартирних будинках призначене лише для проживання людей.

Допускається використання квартир... для здійснення господарської діяльності (без використання найманої праці) лише особами, які є їх власниками або місце проживання яких зареєстровано в даній квартирі, за умови, що така діяльність не порушує прав та інтересів інших власників приміщень у даному житловому будинку і не суперечить встановленим правилам користування житловими будинками і житловими приміщеннями".

Санкції у цифрах

Спочатку власника будуть попереджати, якщо ж попередження не подіяло, тоді йому доведеться сплатити від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів.

А от депутати пропонують збільшити штрафи за такий бізнес одразу в тисячу разів та без всіляких попереджень.

Згідно нової ініціативи, на перший раз порушникові доведеться заплатити від 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів, тобто до 34 000-51 000 грн.

Але якщо і це не подіяло, то пр повторній спробі обманути державу, сума злетить до 81 тисячі гривень.

Оренда та нові норми

Згідно закону, який опрацьовують парламентарі, пропонується зобовязати орендодавця забезпечити кожного жителя площею житла, розмір якої не менше 8 квадратних метрів загальної площі квартири на одну особу".

Таким чином, організувати хостел у квартирі просто стане неможливим.

хостел

Однак, як практика показує, сьогодні чималі родини винаймають невеликі квартири через брак коштів та з метою економії, як на оренді, так і на опаленні.

А після введення нових норм та штрафів, орендодавці ймовірно будуть відмовляти великим родинам, боячись шалених штрафів.

Нагадаємо, експерти розповіли, скільки українцям потрібно відкладати коштів з середньоїзарплатні, щоб придбати квартиру в Україні.

Як повідомляв портал Знай.ua, влада знайшла спосіб, як ралізувати проект з ліквідації хрущовок.

Також Знай.ua писав про те, що українців попередили про нові податки з оренди квартир.