Московські попи ніяк не можуть змиритися із здобуттям українською церквою автокефалії та продовжують всіляко стромляти "палиці в колеса" православам напередодні Об'єднавчого собору.

Томос для України
Томос для України

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на скандальний лист московського митрополита до Вселенського Патріарха Варфоломія.

Вселенський патріарх Варфоломій
Вселенський патріарх Варфоломій

У повідомленні йдеться, що Митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука в образливому і принизливому тоні відповів на лист Вселенського Патріарха Варфоломія про Об’єднавчий Собор, який той раніше відправив усім українським єпископам.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Скандальну відповідь було опубліковано на офіційному сайті єпархії 9 грудня.

“Дорогий вірнопідданий Турецької Республіки, пан Варфоломій! (Більш відомий як “Патріарх Вселенський”)”, – такими словами митрополит Лука розпочав своє звернення, яке також має своєрідну назву: “Особливості Стамбульської сотеріології (науки про спасіння душі): відповідь митрополита Луки на запрошення взяти участь у розбійницькому соборі”.

У зверненні митрополит Лука звинуватив Патріарха у використанні “держапарату України і жонглюванні нормами канонічного права для знищення” УПЦ МП, називає його “засліпленим уявним сяйвом кесаревої влади”, “ідейним натхненником масштабної кампанії, спрямованої на розпалювання ненависті до УПЦ МП, захоплення її святинь, переслідування її пастви, а також підриву позицій Православ’я в Україні на користь “хрестового походу” уніатів на споконвічні православні землі” тощо.

засідання священного синоду УПЦ МП
засідання священного синоду УПЦ МП

“Спасибі вам, пане Варфоломій, що ви допомагаєте нашому спасінню. Єдине, про що клір (який ваш Престол з якоїсь безглуздої причини уявив своїм) і паства запитує до вас: що завадило вам нас почути навесні? Що так затьмарило ваш розум, щоб ви вважали себе Патріархом всього світу? Може бути, наступним вашим кроком стане затвердження, що і цей світ з небуття вами створений?”, - резюмує митрополит.

Нагадаємо, Патріарх Московський і всієї Русі Кирило категорично проти надання автокефалії православної церкві України, про що повідомляє Народна правда, посилаючись на російські ЗМІ.

Раніше Знай.uа писав про те, що напередодні Об'єднавчого собору глава УПЦ Київського патріархату Філарет несподівано стурбував українців заявою, яка стосується процедури отримання автокефалії.

Також Знай.uа повідомляв, що предстоятель РПЦ патріарх Кирило зробив заяву щодо того, що надання незалежності православної церкви в Україні неприпустимо.